”Prințul Banatului”, Zaher Iskandarani, un nou dosar de înșelăciune cu un prejudiciu de 10 milioane de euro

”Prințul Banatului”, Zaher Iskandarani, un nou dosar de înșelăciune cu un prejudiciu de 10 milioane de euro

Omul de afaceri de origine siriană Zaher Iskandarani a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Timişoara într-un nou dosar, fiind acuzat de o înşelăciune de 42 milioane lei. El este dat în urmărire generală după ce a fost condamnat în urmă cu o lună.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei lichidatorul judiciar Liviu Ionel Trifa, Stoiana Găman, Dana Claudia Gheorghian, Radu Bogdan Nărămzoiu, Sarah Riyad şi Jamil Fadi. Potrivit DNA, în anul 2007, Direcţia Generală a finanţelor Publice Timiş a stabilit în sarcina a două societăţi comerciale obligativitatea plăţii sumelor de 21.194.909 lei şi 21.457.950 lei, cu titlu de impozite şi taxe datorate bugetului statului. Ambele firme erau controlate indirect, prin persoane interpuse, de Zaher Iskandarani, pentru această activitate infracţională, desfăşurată în cadrul acelor firme, sirianul fiind trimis în judecată pentru contrabandă cu ţigări în anul 2006 şi condamnat definitiv în martie 2014 la cinci ani închisoare de Curtea de Apel Bucureşti.

Planul lui Iskandarani

Pentru eludarea plăţii acestor sume, inculpaţii au încercat la început prin diferite acţiuni în justiţie anularea celor două decizii de impunere. Urmare a epuizării posibilităţilor de anulare a obligaţiilor datorate bugetului statului, s-a solicitat intrarea în insolvenţă a celor două firme, fiind desemnat de către instanţa de judecată în calitate de lichidator judiciar Liviu Ionel Trifa, cooptat şi propus de către administratorul celor două societăţi în virtutea relaţiilor pe care le avea cu Zaher Iskandarani. Acesta, anterior, condusese evidenţa contabilă a celor două societăţi comerciale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Împrumuturi fictive

Inculpaţii au fost întocmite în fals un număr total de 13 contracte de creditare prin 7 din acestea susţinându-se în mod nereal că una dintre firme datora lui Radu Nărămzoiu suma de 2.400.000 lei, lui Zaher Iskandarani suma de 2.150.000 lei şi lui Fadi Jamil suma totală de 28.000.000 lei. Celelalte 6 contracte întocmite în fals atestau în mod nereal că cealaltă societate comercială datora lui Radu Nărămzoiu suma de 2.375.000 lei, lui Sarah Riyad suma de 15.145.000 lei şi mamei naturale a lui Zaher Iskandarani, care nu fusese niciodată în România, suma totală de 15.682.500 lei. La solicitarea lui Zaher Iskandarani, aceste contracte au fost inserate artificial în contabilitatea celor două firme, de către Stoiana Găman - persoana care a condus evidenţa contabilă.

Complicitatea lichidatorului

Procurorii susţin că, întrucât simpla prezentare a acestor contracte nu era de natură a produce consecinţe, în mecanismul complex pus la cale de inculpaţi a fost introdus lichidatorul judiciar Liviu Trifa, care, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a inversat ordinea de creanţă în tabelele de creanţă întocmite şi depuse în procedurile de insolvenţă a celor două firme. Această modalitate a prezentat instanţei de judecată investită cu supravegherea operaţiunilor de lichidare a patrimoniului celor două societăţi comerciale, falsa aparenţă (contrară realităţii) a unor drepturi preferenţiale şi privilegiate ale inculpaţilor Zaher Iskandarani, Fadi Jamil, Sarah Riyad şi Radu Nărămzoiu, care deveneau beneficiarii sumelor rezultate din vânzarea activelor înaintea instituţiilor statului.

Această împrejurare era posibilă datorită sumei ce trebuia plătită lor, net superioară valorii activelor, organele fiscale fiind practic înlăturate de la posibilitatea de a-şi recupera sumele datorate de cele două firme.

A câștigat tot el

Cu aprobarea instanţei de judecată, în cadrul procedurii insolvenţei uneia dintre firme s-a procedat la vânzarea la licitaţie a tuturor activelor la un preţ net inferior valorii reale, licitaţia fiind una fictivă la care au participat apropiaţii lui Iskandarani şi fiul acestuia, care a şi fost desemnat câştigător al licitaţiei. În vederea recuperării prejudiciului de 42.652.859 lei, reprezentând impozite şi taxe datorate bugetului statului, de cele două societăţi comerciale, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unui cont bancar, deschis pe numele uneia dintre firme. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI. Dosarul se va judeca la Tribunalul Timiş.

Zaher Iskandarani, supranumit și "Prințul Banatului", a disparut dupa ce a primit, în aprilie 2014, o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare la Curtea de Apel București. În acest moment, Iskandarani este dat în urmărire generală.