Cele mai frumoase vacante le-am petrecut in Elvetia pentru ca intrunesc toate cerintele noastre pentru o vacanta activa reusita. Anul acesta, ca si in anii trecuti, elvetienii nu se dezmint, in sensul ca informatiile gasite pe net sunt intocmai cu realitatea.
Reportaj trimis de familia Laurentiu Boscornea, pentru concursul "Câştigă o vacanţă la Praga". Puteti participa şi voi trimiţând reportaje sau simple impresii, însoţite de imagini, la adresa turism@evz.
Astfel, dupa indelungi butonari, sotul meu a ales Interlaken in luna mai (extrasezon), transport cu avionul low-cost, Bucuresti-Milano, dus-intors, la aproximativ 90 euro pentru două persoane. Biletele au fost cumpărate cu două luni înainte. Apoi am luat trenul de la Milano spre Interlaken, o călătorie care durează trei ore.
Cazarea cautata pe net si cu ajutorul unei agentii de turism, am ales-o la Hotel Du Nord de 4 stele, in apropiere de gara de pe bulevardul Hoheweg. La un pret de 640 de euro am avut incluse şase nopţi cazare, cu a saptea gratuita, mic dejun-bufet suedez, intrare libera la piscina statiunii (wellnes: jacuzzi, sauna de vreo trei feluri, dusuri cu arome si scotiene), card de turist in care aveam inclus transportul in statiune (gratuit) si facilitati la punctele de interes turistic.
Conditiile de cazare au fost de nota 10. Fiind bautori de cafea, ne-a bucurat ca am avut in camera la dispozitie o cafetiera cu pliculete de cafea si ceai care erau improspatate de personalul hotelului in fiecare zi. In camera am mai avut o mapa cu toate informatiile despre Interlaken si imprejurimi, harta orasului, serviciile oferite de hotel cu plata sau gratis.
La TV au intotdeauna posturi care arata starea vremii in toate statiunile de pe munte si in orase, inclusiv imagini cu camera web de pe cele mai importante varfuri din Alpi si starea transporului pe cablu. Astfel iti poti organiza excursiile fara a avea multe surprize.
Pentru fiecare excursie am avut toate detaliile de pe net: mersul trenurilor, al vapoarelor, orarul, preturi, toate foarte exacte. Interlaken (traducere-intre lacuri) este un bun punct de plecre in excursii, atat pe lac, cat si in munti. Elvetienii nu se dezmint si poti ajunge cu trenuri funiculare si telecabine pana la 3000 de metri altitudine.
Am facut excursii pe lacul Brienz la cascada Giessbach - in 14 trepte, accesibila si pe jos si cu funicularul. Am fost la Brigerbad, unde sunt mai multe piscine termale in aer liber care pe 5 mai erau deschise. Aici era si o grota termala.
In top - ziua cea mai frumoasa a fost cea petrecuta la cascada Lauterbrunnen, care are 298 de metri cadere. Este a doua in Europa.
Dupa ce ne-am asigurat de la posturile TV ca este senin si avem vizibilitate maxima pe Schiltorn, am plecat dimineata cu trenul din Interlaken la Lauterbrunnen, iar de acolo pe jos am strabatut valea Lauterbrunnen, cu o panorama fantastica.
Impresionanta este si cascada Trumellbach pentru ca are caderea in interiorul muntelui, iar pentru vizionarea ei se urca cu un lift pina la baza ei, apoi pe scari sapate in munte ai posibilitatea sa-i vezi toate caderile.
Pentru Schiltorn din Lauterbrunnen am luat o telecabina si un tren pina la Murren, o micuta statiune la 1700 de metri, apoi telecabina pana in varf. Pe Schiltorn se afla un restaurant (locatie unde s-a filmat James Bond 1967), a carui podea face un tur de 360 grade intr-o ora. Acolo sus chiar te simti mai aproape de Dumnezeu, chit ca din cand in cand mai apare in decor si cate un corb.
Alt punct de interes turistic este Niesen, o culme la 2300 de metri, unde se ajunge cu un funicular ce a fost prezentat si pe Discovery ca avand cea mai mare inclinatie.
Transportul pe cablu ofera diferite facilitati: reduceri sau gratuitati pentru copii, preturi reduse cu 50 la suta dupa ora 15:30, abonamente.
Preturi:
Cea mai scumpa zi: cascadele plus Schiltorn - 200 de franci două persoane
Cheltuit in sejur (fara cazare si avion) - 600 de franci
Ceea ce ne-a placut a fost faptul ca elvetienii fac orice pentru turisti si chiar daca buzunarele noastre nu suportau o masa la restaurant, gasesti oriunde (si la 2000 de metri) un supermarket care are preturi accesibile.
Ceea ce nu ne-a placut: nu avem nimic de zis la rubrica asta