Prințul William este al doilea la rand, fiind fiul prințului Charles și nepotul actualului monarh regina Elisabeta a II-a.
În al treilea rând, este primul fiu al Ducelui de Cambridge,în vârstă de doar șase ani. Asta înseamnă că, la un moment dat, ambii vor urca pe tron.

Cu toate acestea, există o regulă prevăzută în legile succesiunii la tronul britanic, care ar putea provoca pierderea pretentiei la tron a printilor William și George.

Succesiunea la tron ​​este reglementată nu numai prin descendență, ci și prin statut parlamentar.
Baza succesiunii a fost determinată în evoluțiile constituționale ale secolului al XVII-lea, care au culminat cu „Bill of Rights” (1689) și „Act of Settlement” (1701).

În cadrul celor două acte, se afirmă că un „romano-catolic este exclus în mod special de la succesiunea la tron”.
Acest lucru se datorează faptului că regalii sunt membri ai Bisericii Anglicane, care este o biserică protestantă.
Familia regală a făcut parte din această religie încă din secolul al XVI-lea.

Asta înseamnă că dacă prințul William sau prințul George ar întoarce spatele asupra acestei credințe creștine, ar pierde dreptul la tron.

Regula este prezentată pe site-ul Familiei Regale și scrie: „Legea prevede că numai descendenții protestanți ai prințesei Sophia – electorul Hanovrei și nepoata lui Iacov – sunt eligibili să aibă succes. Actele ulterioare au confirmat acest lucru.”

Cu toate acestea, membrilor Familiei Regale li se va permite să se căsătorească cu romano-catolici fără a fi descalificați.

Legea spune: „Legea a pus capăt dispozițiilor prin care cei care se căsătoresc cu romano-catolici sunt descalificați de la linia succesiunii.”

Istoricul regal Richard Fitzwilliams a explicat: „Aceasta a însemnat că, deși un monarh s-ar putea căsători cu un catolic, deoarece el sau ea era guvernatorul suprem al Bisericii din Anglia, ei trebuie să rămână în comuniune cu Biserica Anglicana.” , potrivit express.co.uk .

„Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul Louis s-ar putea căsători cu un catolic, dar copiii lor ar trebui să fie crescuți în religia protestanta-anglicana dacă ar păstra locul lor în linia succesiunii”, a mai spus Richard Fitzwilliams.
Aceste modificări au intrat în vigoare în toate cele șaisprezece tărâmuri în martie 2015.