Prinși pe mandate de siguranță națională. Afacerile liderului PSD care au dinamitat rețeaua Duicu
- Ionel Stoica
- 4 noiembrie 2014, 00:00
Un om de afaceri discret, care pusese monopol prin șpagă pe serviciile publice din Orșova, a fost cel care a atras atenția SRI asupra corupției din Mehedinți. Anchetele DNA care au urmat au dus la acuzarea unor nume grele.
Două mandate de siguranță națională, emise de Curtea Supremă la solicitarea SRI, pe numele afaceristului Constantin Popescu, au stat la baza unor mega-dosare ale procurorilor DNA în Mehedinți. Anchetele au dezvăluit o adevărată caracatiță de interese în care erau implicați politicieni locali, judecători, procurori și polițiști.
Politicianul-afacerist
Popescu este președinte al PSD Orșova, iar firmele sale au ajuns în ultimii ani să controleze serviciile publice din Orșova. De exemplu, firma sa Floricola SA era operatorul public pentru apă, canal și salubritate, care încasa, anual, aproximativ 65 – 70% din bugetul de impozite și taxe locale. O altă firmă a sa, abonată la contracte publice, este Energoutilaj Prest-Serv SRL.
DOSARUL I
Imediat după ce a fost emis un mandat pentru Popescu, SRI a sesizat mai multe nereguli și în cazul președintelui PSD Mehedinți, Adrian Duicu, și a cerut emiterea unui mandat de siguranță națională și în cazul acestuia. Înregistrările convorbirilor au fost declasificate și trimise la DNA, în momentul în care ofițerii SRI au descoperit mai fapte de corupție. Era vorba de mita dată de Popescu lui Duicu pentru a primi contracte publice, că președintele CJ Mehedinți făcea trafic de sau că încerca să tragă sforile pentru a câștiga un proces cu ANI. În dosar mai este cercetat și Ștefan Ponea, șeful poliției Mehedinți.
DOSARUL II
Monitorizările SRI au ajuns la un alt afacerist local, Sorinel-Viorel Duducea, fost director în CNANDR. Și pe numele acestuia, Curtea Supremă a emis un mandat de siguranță națională. Firmele afaceristului erau abonate la contracte date de CJ Mehedinți sau de Primăria din Drobeta Turnu-Severin. Ancheta a arătat că atât Popescu, cât și Duducea erau protejați de Carmen Sîrboiu, prim-procuroarea Parchetului din Orșova. În acest caz mai este cercetat și Ion Ianoși, șeful Serviciului de Investigații Fraude din Poliția Mehedinți.
Afacerile de familie
Constantin Popescu este administrator la ambele firme abonate la contracte publice- Floricola și Energoutilaj Prest-Serv-și deține 75% din părțile sociale, restul de 25% sunt pe numele fiului său, Constantin- Valentin Popescu. Potrivit DNA, fiul său este director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, aflată în subordinea CJ Mehedinți. DNA arată că 7 din 11 membri din Consiliul Local Orșova ascultau de ordinele afaceristului. În acest moment, Popescu este cercetat în stare de arest la domiciliu, în primul dosar, alături de Duicu și Ponea. În cel de-al doilea, el este cercetat în stare de libertate, la fel ca și Sîrboiu și Duducea.
„Vroiam să te rugăm de niște fl oricele”
Procuroarea Carmen Sîrboiu i-a solicitat lui Constantin Popescu răsaduri de flori pentru ea și pentru șefa ei.
Carmen: Aha. Da, am văzut, e foarte frumos! Doamna prim’ de la Severin a venit vineri pe la mine, pe aicea, și i-a plăcut foarte mult.
Popescu: Ne străduim și noi, cu bani puțini, să facem și noi o treabă, ceva.
Carmen: Da, și...vroiam să te rugăm și noi de niște floricele.
Popescu: Da, păi comand acum, că n-am comandat încă.
Carmen: Aha.
Popescu: Vii miercuri, te aștept la o cafea, Carmen, bine?
Carmen: Da. Da.
Popescu: Gata. Bine. Sărumâna!
Carmen: Hai, pa! Afaceristul discuta pe 19 aprilie 2013 cu o angajată despre transportul răsadurilor.
Popescu: Păi na, nu știu, îi spui că avem două lăzi...
Angajată: Pe la muzeu...
Popescu: La muzeu... te duci la ea și îi spui să își oprească și ea ce vrea de acolo și să-i dea și ăleia cât rămâne să împartă amândouă, le f... în gură pe amândouă.
Angajată: Aha.
Popescu: Deci două cutii și spui: uite, le-am luat și vă împărțiți amândouă.
Frăția politicienilor cu polițiștii
Adrian Duicu era bun amic cu afaceristul Constantin Popescu. Potrivit discuțiilor, cei doi se duceau la petreceri în care veneau politicieni locali și polițiști.
Duicu: Or mai stat ăia acolo?
Popescu: Da.
Duicu: Cât?
Popescu: Am mai stat… vreo două ore am mai stat.
Duicu: Băi, ești nebun la cap.
Popescu: Păi, da’ cum… 10 kile de vin am băut.
Duicu: Păi cine a mai stat?
Popescu: Și Manea (Ion Manea, primarul orașului Orșova - n.r.), și Ponea (Ștefan Ponea, fostul șef al Poliției Mehedinți n.r.), și ăsta… Ianoși (Ion Ianoși, șeful Serviciului Investigații Fraude Mehedinți) n-a mai băut, dar Ponea a plecat mort… mort. Mort, mort, mort. Am vrut să-l duc cu mașina acasă… n-a vrut. A luat-o așa și de-abia a mers cu 10 la oră. A vomitat… îți dai seama că el nu bea.
Duicu: Cine a vomitat? Ponea?
Popescu: Aha.
Duicu: De unde știi?
Popescu: Păi n-am fost la WC?
Duicu: Aaa… a vomitat și la tine?
Popescu: Da, mă, da… Dacă a fost mort… n-a scos două vorbe… Păi a băut două căni de vin după ce ai plecat tu.
Duicu: Ai de capul meu…