Prinși că au deturnat bani, șefii spionajului sud-coreean refac echipa după gratii

Prinși că au deturnat bani, șefii spionajului sud-coreean refac echipa după gratii

Coreea de Sud pare să-și fi făcut un obicei din a băga în spatele gratiilor șefi ai spionajului. Dar și aceștia, așa cum s-a dovedit, au prins gustul implicării în politică, inclusiv prin „operațiuni psihologice”.

Un fost director adjunct al agenției de spionaj din Coreea de Sud a fost condamnat la 8 luni de închisoare pentru deturnare de fonduri din bugetul operațiunilor clandestine ale agenției. Acesta l-ar fi sprijinit cu acești bani în proiectele politice pe fostul preşedinte al Coreei de Sud, Lee Myung-bak, condamnat și el, în 2015, la 15 ani de închisoare pentru corupție, informează site-ul Intelnews.

Lee Jong-myeong a fost al treilea director adjunct al Serviciului Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud sub administrația conservatoare a Lee Myung-bak. În 2013, lui Lee i-a urmat un alt președinte conservator, Park Geun-hye, care și el execută în prezent o condamnare de 25 de ani în spatele gratiilor pentru corupție.

Conform sursei citate, mai mulți oficiali înalți din cadrul INS, inclusiv trei dintre foștii săi directori, au fost condamnați la închisoare pentru detrurnarea fondurilor agenției către operațiuni psihologice menite să împiedice alegerea politicienilor liberali.

Ne puteți urmări și pe Google News

De această dată, însă, ancheta privind activitatea politică ilegală a serviciilor de informații sud-coreene s-a extins pentru a include și managementul defectuos al organizației, inclusiv sub conducerea lui Lee Jong-myeong. Luni, Tribunalul Districtual Central din Seul l-a găsit vinovat pe Lee că a cheltuit aproape 500.000 de dolari din bugetul operațiunilor clandestine ale NIS pentru a discredita doi foști președinți liberali, Roh Moo-hyun și Kim Dae-jung. Scopul campaniei era de a convinge electoratul sud-coreean că un viitor președinte liberal va preda țara pe mâna Coreei de Nord.

Aceste dezvăluiri au declanșat o revizuire majoră a sistemului de informații al Coreei de Sud, pe care unii observatori l-au descris ca fiind „cea mai dramatică restructurare a INS din ultimele decenii”. Guvernul intenționează să împiedice INS să mai aibă vreun rol intern și să își limiteze operațiunile doar la obiective care țin de securitatea țării. Dar unii politicieni conservatori au acuzat actuala administrație a președintelui de stânga-centru Moon Jae-in că vrea să lase fără nicio putere INS.