Nimic din ceea ce Trump nu a făcut din 3 noiembrie până acum nu indică faptul că atitudinea sa va fi mai temperată, după 20 ianuarie.
Va face tot ce poate pentru a-și mângâia orgoliul rănit, probabil cu ochii la alegerile din 2024, arată o analiză publicată de NationalInterest.
Prin urmare, nu se va da înlături de la nimic pentru a avea publicitatea care e oxigenul său electoral. Anul Nou pare să fi marcat începutul sfârșitului puterii lui Donald Trump. Iar președintele știe. În prima zi din ianuarie, Senatul condus de republicani a votat cu 81-13 pentru a se alătura Camerei conduse de democrați și a anula veto-ul președintelui asupra Legii de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul fiscal 2021. O premieră!
Președintele a respins prin veto proiectul de lege pentru anul 2021 pur și simplu din răzbunare: a fost furios că actul normativ nu a pus capăt secțiunii 230 din Legea privind decența în comunicare, din 1996, care protejează rețelele socializare care l-au sancționat pentru afirmațiile sale revoltătoare și în special eronate. Nici nu a pus capăt efortului de redenumire a bazelor militare care poartă în prezent numele generalilor confederați, sabotând un alt efort al lui Trump de a nu ceda în fața mișcării anti-rasism.
Între timp, Trump a reacționat în felul său infantil. În aceeași zi, el a respins tot prin veto un proiect de lege care ar fi demarat procesul de interzicere a utilizării plaselor de pescuit desfășurate în apele federale de pe coasta Californiei, punând astfel în pericol o mulțime de nave marine. De fapt, utilizarea unor astfel de plase este ilegală în alte părți ale apelor teritoriale americane. Frustrat probabil că nu va mai putea riposta împotriva Congresului, Trump s-a răzbunat pe pești, remarcă publicația americană.
Pentru ca, la 3 ianuarie, să revină la preocuparea sa majoră: cea de de a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale. Într-o convorbire de o oră, el l-a amenințat pe secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffesnperger, el însuși republican, „să găsească rapid” suficiente voturi pentru a răsturna rezultatele alegerilor din 3 noiembrie. Refuzul lui Raffensperger de a face asta în fața presiunii lui Trump nu a fost doar o dovadă de curaj politic, ci un indiciu că odată cu trecerea timpului, odată ce o administrație Biden va veni la Casa Albă, Partidul Republican ar putea să revină la normalitate, adică la epoca pre-Trumpiană.
E greu de spus acum dacă acest lucru se va realiza vreodată. Trump va continua însă în aceeași notă ca și pînă acum, dornic de publicitatea care îi oferă oxigenul electoral. Dacă mass-media va continua să-i furnizeze acest oxigen sau dacă, din contră, îl va deconecta de la aparate, dându-l jos de pe piedestal, asta rămâne de văzut.