S-a scurs mai mult de secol de la nașterea Principesei Ileana, cel de al cincilea copil al Regelui Ferdinand și Reginei Maria. Puțini știu parcursul vieții celei care a ales să lase deoparte destinul familiei și să ducă o viață apropiată de Hristos.
Principesa Ileana a rămas un etalon al smereniei și al credinței. Cu toate că a venit pe lume într-un cadru ales, aceasta a lăsat deoparte toate cele lumești pentru a trăi în duhul credinței.
Principesa Ileana, drumul spre Hristos
Cel de al cincilea copil al Regelui Ferdinand s-a născut în 5 ianuarie 1909. Principesa Ileana a fost numită de presa internațională „cel mai frumos copil al Europei”. Ea a studiat la Colegiul din Heathfield– Ascot din Marea Britanie.
Eleva eminentă se căsătorea ulterior, pe 27 iulie 1931, cu principele Anton de Habsburg Toscana. Ani mai târziu, rămasă văduvă, Principesa Ileana se căsătorea cu medicul Ştefan Isărescu.
Trecută prin multe încercări ale vieții, fiica Regelui Ferdinand a ales calea credinței.
Parcurs dificil după abdicarea Regelui Mihai
Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial Principesa Ileana a locuit în Austria. Nu a putut sta departe de țară, astfel că, în anii războiului, s-a întors în România. Liniștea a durat puțin, iar după unde abolirea monarhiei, 31 decembrie 1947, aceasta a fost obligată să plece din nou din țară.
Din 1950, s-a stabilit alături de familie în SUA. Tot acolo a purtat și suferința bolii, precum și durerea pierderii a doi din cei șase copii.
Toate încercările vieții au contribuit la apropierea de Dumnezeu. Astfel, în 1961, aceasta s-a retras la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franţa.
Puțini știu că fiica Regelui Mihai a fondat ulterior un așezământ monahal. Acest lucru a avut loc în anul 1967. Mânăstirea Ortodoxă „Schimbarea la Faţă” din Elwood City, Pennsylvania, ridicată cu sprijinul acesteia a devenit prima mănăstire ortodoxă de limbă engleză din America, în care obștea era formată din monahii de origini etnice diverse.
Principesa Ileana și-a îndeplinit cel mai arzător vis
Fiica Regelui Mihai și-a dorit să vadă România eliberată de comunism. A trecut la cele veșnice în 1990, apucând își îndeplinească dorința arzătoare.
„Sunt sigură că este ceva de bază adâncă creștinească ortodoxă în poporul nostru, care întotdeauna ne-a scos din greutăți și are să ne scoată și astăzi”, mărturisea aceasta în perioada respectivă.
Maica Alexandra își doarme somnul de veci la Mănăstirea Elwood. Conform dorinței, ea a fost înmormântată împreună cu o cutiuță în care se găsește pământ românesc.