Conceptul strategic al NATO va fi modificat în cadrul Summitului programat pentru săptămâna viitoare la Madrid, astfel încât să facă față noilor provocări de securitate. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a enumerat, pe scurt, câteva dintre deciziile care vor fi adoptate la această întrevedere. El a precizat că vor fi luate decizii importante care vor viza mai multe capitole cheie, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că la summitul de la Madrid, programat pentru săptămâna viitoare, vor fi luate „decizii importante”. Vor fi vizate cinci capitole cheie, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic. Acesta din urmă este documentul care va orienta strategiile Alianţei în anii următori, după cum relatează agenţia EFE.
Jens Stoltenberg a susținut o conferință de presă alături de premierul ceh Petr Fiala. Cu acest prilej, secretarul general al NATO a vorbit despre Conceptul Strategic al NATO. Acesta reprezintă, potrivit spuselor sale, „planul cardinal pentru viitorul Alianţei”. Documentul va stabili poziţia comună faţă de Rusia, față de provocările emergente şi de China. De asemenea, prin acest concept se va pune define asocierea cu Uniunea Europeană, care a atins niveluri fără precedent.
Acest document a fost revizuit ultima dată în anul 2010 și descrie obiectivele NATO, identifică trăsăturile esenţiale ale mediului de securitate şi oferă orientări pentru adaptarea forţelor armate.
Care vor fi temele de interes la Madrid
La Summitul de la Madrid vor fi adoptate măsuri de susţinere pentru Ucraina, dar și a altor parteneri în situaţie de risc. NATO urmează să aprobe pentru Ucraina „un pachet exhaustiv de asistenţă”. De altfel, la Madrid va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar el va interveni prin legătură video. Liderii statelor NATO vor aborda, de asemenea, la summit, problema bugetelor alocate apărării. Între altele vor fi propuse mai multe investiţii în apărare care să fie făcute împreună, de membrii Alianței.
„Intensificăm descurajarea şi apărarea, ne consolidăm prezenţa, capacităţile şi disponibilitatea, în special în partea estică a Alianţei”, a adăugat Jens Stoltenberg.
Întrunirea de săptămâna viitoare, a mai spus el, este „o oportunitate de a ne angaja din nou faţă de legătura vitală între Europa şi America de Nord”. Summitul de la Madrid va lua în discuţie şi cererile Finlandei şi Suediei de aderare la Alianţă. Acestea sunt blocate de veto-ul Turciei, care solicită celor două ţări să-şi schimbe radical atitudinea faţă de organizaţiile politice kurde.
„Turcia are preocupări legitime pentru securitatea sa şi lucrăm la soluţionarea lor împreună cu Suedia şi Finlanda”, a declarat Stoltenberg despre acest subiect.