Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Prin Livia Stanciu și Codruța Kovesi, în România postdecembristă s-a inventat o nouă profesie: șef pe viață!
Prin Livia Stanciu și Codruța Kovesi, în România postdecembristă s-a inventat o nouă profesie:  șef pe viață!

Prin Livia Stanciu și Codruța Kovesi, în România postdecembristă s-a inventat o nouă profesie: șef pe viață!

În multe dintre textele citite de el cu intonații aiurea, dar scrise de alții, Klaus Iohannis a cerut înnoirea clase politice. Înnoirea clasei politice e un slogan și al Diviziei Presă a Poliției Politice prezidențiale.

Deși necinstită, pentru că țintește înlocuirea actualilor politicieni cu politicieni bielă-manivelă, gen Alina Gorghiu, cea căreia i se spune, după ce ține un discurs,că e o bormașină care se visează urmașa lui Ionel Brătianu,  pledoaria are un temei în realitate.

Numai prin împrospătare cu oameni tineri și mai ales cu oameni care au stat pînă acum departe de politică, dezgustați de concretizarea zicalei Politica e curvă, clasa politică se va ridica la înălțimea noilor cerințe de modernizare a României.

Să se înnoiască însă numai clasa politică?

Firește că nu.

Trebuie să se înnoiască toate domeniile de activitate în slujba cetățeanului.

Despre această înnoire nici Klaus Iohannis, nici Divizia Presă a Poliției Prezidențiale nu suflă un cuvînt.
Păi cum să sufle un cuvînt cînd, în timp ce Politica, Presa, administrația centrală și locală, toate domeniile vieții sociale, de altfel,  sînt într-un permanent proces de schimb de generații, în anumite domenii asistăm la fenomenul Șefi pe viață, generat de o veritabilă rotație a cadrelor.

Presa independentă, cîtă a mai rămas nefalimentată, neșantajată și nearestată în România, a dezvăluit că pentru serviciile făcute lui Klaus Iohannis (amînarea procesului de incompatibilitate, strămutarea procesului privind casa, condamnarea unor adversari), Livia Stanciu se va pricopsi cu incredibila sumă anuală de 450.000 lei, pensia și salariul ca membru CCR.

Ce ne spune CV-ul Liviei Stanciu?
Livia Stanciu a fost între 1980 și 1989 procuror al Regimului comunist.
În 2010, la intervenția lui Traian Băsescu și cu sprijinul SRI, devine președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Mandatul e de trei ani.
După trei ani, la expirarea Mandatului, în 2013, se consideră că e de neînlocuit în funcție și e numită din nou, tot la intervenția lui Traian Băsescu, în funcția de președinte al ÎCCJ.
În 2016 i se termină al doilea mandat.
Potrivit Legii, nu mai poate rămîne în funcția de președintă a ÎCCJ. Nu-i nimic, vor spune oamenii normali.
Se va întoarce la meseria de judecător, că doar n-a făcut-o mămica ei direct șefă!
Nici vorbă de așa ceva.
E numită de Klaus Iohannis, pentru un mandat de 9 ani, judecător la CCR.
Dacă tot vorbim de înnoire, nu se putea și altfel?
Adică Livia Stanciu să se întoarcă la profesia de bază, cea de judecător, iar la CCR să fie numită o persoană mai tînără și care n-a fost toată viața de pînă acum șefă?
Să luăm un alt caz.
În anul de grație 2006, Codruța Kovesi, procuroare de provincie, e numită, tot de Traian Băsescu,  procuror General al României pentru un mandat.
În 2009, cînd i se termină primul mandat, e desemnată din nou Procuror General de Traian Băsescu,  pe motiv că alta ca ea nu mai găsește în România pentru  această funcție.
În 3 octombrie 2012,Codruței Kovesi  i se termină cel de-al doilea mandat și dreptul de a mai fi Procuror general.

O alta s-ar fi întors, cum s-ar spune, în producție, într-o funcție de procuror. În definitiv era de profesie procuror, nici pe ea n-o făcuse mămica șefă direct. Ba chiar, pentru un profesionist autentic, după atîta stat cu fundul în fotoliul de ștab, reluarea muncii de procuror ar fi fost o provocare frumoasă. Ar fi arătat ea ce înseamnă să fii procuror meseriaș!
Nu se întîmplă așa.

Traian Băsescu îi face rost de o nouă funcție de șef:
Ministru- consilier, Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției pentru Relația cu Comisia Europeană.
Marți seara, la B1tv, în cadrul dialogului angajat de Silviu Mănăstire, cu subsemnatul pe post de secund, Traian Băsescu a povestit, provocat de o  întrebare a mea, cum  s-a preocupat ca Lulutza să nu cumva să se întoarcă în producție. Tovarășa Kovesi să  fie simplu procuror??  Nu se poate! Musai să-i găsim o funcție de ștab.

L-a sunat pe Victor Ponta, la vremea respectivă premier, la vremea prezentă, unul dintre revoltații de abuzurile comise de Codruța Kovesi, și acesta s-a grăbit să semneze numirea protejatei lui Traian Băsescu în postul de la Bruxelles.
După un an, în 2013, e desemnată, tot de Traian Băsescu, procuror șef la DNA.
După terminarea primului mandat, în 2016, e desemnată, în cadrul sărbătoresc de tip ceaușist, pentru un nou mandat, Procuror șef al DNA.
Va fi șefă pînă în 2019.
După care i se va găsi o nouă funcție.
La CCR, eventual.
Între 2006 și 2016, timp de zece ani, au căzut premieri, s-au schimbat președinți, au venit noi și noi generații în presă, în politică, în Justiție.
Numai Codruța Kovesi a rămas neclintită în fotoliul de ștab.

Pe vremuri, se practica așa numita scoatere din producție a unui ins pentru a deveni activist sau revoluționar de profesie.

A fost cazul lui Ion Iliescu de exemplu.
Din acel moment respectivul rămînea șef pentru toată viața.

Era rotit dintr-un post într-altul, urca nițel, cobora nițel, dar la profesia sa de bază nu se mai întorcea niciodată.
Prin Livia Stanciu și  Codruța Kovesi,  Democrația românească a inventat o nouă profesie:
Cea de șef pe viață.

N.B.  Digi24, postul unui mogul controversat,  patron al firmei RCS&RDS, s-a afirmat în ultima vreme ca  trompeta DNA. Despre interviul  de limbă dulce luat șefei DNA de unul dintre tonomatele mogulului  am  scris.
Unii ar putea crede că numitul Cosmin Prelipceanu, cel care a inaugurat în presa noastră un nou gen gazetăresc, interviul Cult al personalității, moare de dragul Codruței Kovesi, cu a cărei poză pe pernă se culcă pentru a visa adecvat.
Explicația e alta, mult mai prozaică decît amorul numitului față de numita.
În iunie 2013,  DNA deschide un  Dosar în afacerea rău  mirositoare RCS&RDS- Mitică Dragomir.
RCS&RDS încheiase un așa zis contract de publicitate cu  Mitică Dragomir, proprietarul unui local de nunți din București, pentru a-i face, pe pereții  încăperii,  publicitate în valoarea de 1,7 milioane euro! Doar dacă publicitatea ar fi fost pictată de Leonardo da Vinci sub formă de frescă pe pereții lui Mitică Dragomir s-ar mai fi justificat cît de cît contractul.
Suntem în iunie 2016.
Ați mai auzit de Dosarul RCS& RDS – Mitică Dragomir?!

Firește că nu.

A fost deschis atunci de ochii lumii, deoarece  presa independentă, sesizată de mirosul greu al afacerii, făcea gură.
Cum a fost deschis așa a rămas!

În sertare, adică.

Firește, dacă patronul Digi24  nu va mai asculta, la un moment dat, ordinele pe unitate, cum au făcut Sorin Ovidiu Vântu și Sebastian Ghiță, mai mult ca sigur va avea soarta acestora. Altfel spus, dosarul Publicitatea pe pereții crîmei va fi scos de la dospit. Pînă atunci însă  continuă cu brio Afacerea RCS&RDS- DNA.

Digi24 îi  face Codruței Kovesi Cultul personalității.
Codruța Kovesi ține Dosarul în sertare!

Ați înțeles, poate, de ce sunt eu convins că așa zisa Luptă împotriva corupției nu-i altceva decît o răfuială politico- mafiotă!