Prin ce se manifestă politica pro-rusă dusă de premierul Ungariei, Viktor Orban

Prin ce se manifestă politica pro-rusă dusă de premierul Ungariei, Viktor OrbanViktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

Relațiile dintre Viktor Orban și Moscova rămân strânse, dovadă fiind multiplele exemple prin care premierul Ungariei încearcă să susțină Rusia cu orice preț, indiferent de consecințele pe care țara sa le are de suportat.

Premierul ungar duce o amplă politică pro-Rusia și nu ratează șansa ca în discursurile lui să pomenească de aceasta.

Discursul lui Orban de la băile Tușnad

Aflat la băile Tușnad, Viktor Orban a susținut un amplu discut rasist și anti-european, ce a stârnit reacții diverse în spațiul public. Acolo, el a vorbit, printre altele, despre Rusia și războiul rus împotriva Ucrainei.

Astfel, și-a exprimat îngrijorările cu privire la o eventuală admitere a Ucrainei în NATO și le-a numit un motiv de înțeles, dacă nu chiar justificat, pentru agresiune. Orban a pus apoi accentul pe amenințările proferate de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, cu privire la extinderea frontului în vest.

Orban a precizat că Vestul și Statele Unite sunt responsabile de războiul din Ucraina, având în vedere ignorarea îngrijorărilor de securitate ale Rusiei.

Veto dat de Ungaria împotriva sancțiunilor ruse

În luna iunie, Ungaria a amenințat cu blocarea prin veto a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impus de UE rusiei, doar pentru a obține scoaterea de pe lista celor sancționați a patriarhului rus Kiril.

De asemenea, Ungaria a negociat cu succes excluderea ei de la embargoul UE asupra importurilor de țiței rusesc. În acest sens, în luna iulie, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto s-a întâlnit cu omologul său rus pentru a negocia livrarea de gaze rusești.

Și Orban a negociat livrarea a încă un miliard de gaze rusești în februarie, țara reușind însă să obțină doar 52 de milioane de metri cub de gaz pentru luna august a acestui an.

Avantajele poziției pro-ruse a lui Orban rămân îndoielnice

Avantajele poziției pro-ruse a lui Orban rămân însă îndoielnice. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Ungaria să se îndepărteze de Rusia, asta deși critici regulate au fost primite din partea instituțiilor UE și din partea SUA din cauza nerespectării principiilor statului de drept.

Ungaria a reușit, prin poziționarea sa pro-rusă, să-și îndepărteze și aliatul principal din blocul comunitar: guvernul polonez controlat de partidul național-conservator PiS. Potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, drumurile celor două țări s-au despărțit. Astfel, eșuarea relațiilor dintre Fidesz și PiS au blocat și ambiția lui Orban de a crea o nouă alianță a forțelor de dreapta radicale în UE, potrivit dw.com.

Ne puteți urmări și pe Google News