Primul virus global. Peste 10.000.000 de victime, daune de peste 8 miliarde de dolari

Primul virus global. Peste 10.000.000 de victime, daune de peste 8 miliarde de dolari

Cunoscut sub numele de „Virusul I love you”, acesta fost primul program malware care a cauzat daune de miliarde de dolari în întreaga lume.

„I love you” sau „Scrisoare de dragoste pentru tine” este un „vierme” de calculator care începând cu data de 5 mai 2000 a infectat peste zece milioane de calculatoare personale ce foloseau ca sistem de operare Windows, scrie CNN.

Acesta a început să se răspândească sub forma unui email care avea la subiect trecut textul „ILOVEYOU” și conținea un atașament sub forma unui document text.

Extensia acestui „document” era deseori ascunsă automat de sistemele Windows, întrucât era un format cunoscut calculatoarelor de la acea vreme. Deschizând atașamentul se pornea un script făcut în programul Visual Basic. Virusul era programat ca odată pornit, să se trimită automat la toate contactele existente pe email-ul de pe calculatorul respectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Viermele” s-a născut în cartierul Pandacan din Manila, Filipine, pe data de 5 mai 2020, ajungând mai întâi în Hong Kong, apoi în Europa, pentru ca în final să lovească SUA.

„Epidemia” a fost mai târziu evaluată la daune globale cuprinse între 5,5 și 8,7 miliarde de dolari și a fost estimat un cost de 15 miliarde de dolari pentru a putea scăpa de virus. În decurs de 10 zile au fost raportate peste 50 de milioane de infectări, adică aproximat 10% dintre toate computerele conectate la internet.

Pentru a se proteja, Pentagonul, CIA și Parlamentul Britanic, dar și alte corporații majore, au decis să închidă complet sistemele lor de email.

Pe 5 mai 2020, doi programatori tineri din Filipine, Reonel Ramones și Onel de Guzman au devenit pricipalii suspecți în investigația condusă de agenții Biroului Național de Investigații (NBI).

După o investigație condusă de Darwin Bawasanta de la providerul de internet „Sky Internet”, NBI a făcut legătura între cei loviți de virus și un număr de telefon din Manila, care era legat la apartamentul lui Ramones. Reședința acestuia a fost percheziționată, iar Ramones a fost arestat și pus sub investigație de Departamentul de Justiție. Onel de Guzman a fost de asemenea acuzat, dar în absență.

La acest moment, NBI nu era sigur de ce crimă să îi acuze pe cei doi. A fost sugerat să fie acuzați că ar fi violat Actul 8484, o lege semnată pentru a fraudele cu carduri bancare. Problema foarte mare era că Guzman declarase deja că „era posibil să fi eliberat viermele din greșeală”.

NBI a investigat și AMA Computer College, de unde Guzman renunțase la cursuri cu o zi înainte de absolvire. Agenții au descoperit că pentru teza sa de final, Guzman propusese implementarea unui cal Troian prin care să fure parole de login pe internet. În acest fel, utilizatorii și-ar fi permis într-un final să beneficieze de o conexiune la internet. Propunerea i-a fost respinsă de conducere, lucru ce l-a determinat pe Guzman să abandoneze studiile.

În mai 2020, jurnalistul de investigații Geoff White a dezvăluit că în prezent Onel de Guzman lucrează la un service GSM din Manila. Acesta a recunoscut că a creat și eliberat virusul cu intenția de a fura parole pentru conexiunea la internet, întrucât nu își putea permite să plătească pentru astfel de servicii. El a mai declarat că Michael Buen, despre care se zvonea că ar fi făcut parte din „organizația sa”, nu a fost cu nimic implicat în crearea virusului.