Primul transplant de cornee artificială din Anglia, un succes. Dorința pacientului de 91 de ani

Primul transplant de cornee artificială din Anglia, un succes. Dorința pacientului de 91 de ani Sursa: Arhiva EVZ

Cecil Farley, în vârstă de 91 de ani, a declarat că nu și-a dat seama cât de debilitantă poate fi pierderea vederii până când nu i s-a întâmplat lui. Cu toate acestea, în urma intervenției chirurgicale, vederea sa a început să se îmbunătățească.

Un bărbat în vârstă de 91 de ani, Cecil „John” Farley, a devenit prima persoană din Anglia căreia i s-a montat o cornee artificială revoluționară. Corneea este stratul exterior transparent din partea din față a globului ocular și este descrisă de NHS ca fiind „fereastra ochiului”.

În cazul în care învelișul subțire și transparent este deteriorat de o boală sau de o leziune, o persoană poate suferi de probleme de vedere și de durere, confruntându-se adesea cu o așteptare îndelungată pentru un transplant uman. Cu toate acestea, se speră că dispozitivul artificial, numit EndoArt, va reduce timpii de așteptare, va ușura presiunea asupra NHS și va elimina riscul ca organismul uman să respingă corneea primită de la un donator de organe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul transplant de cornee artificială. Cum a fost realizată operația

Farley, din Chobham, Surrey, s-a bucurat nespus de transplant, deoarece acesta i-a permis să continue să o vadă pe soția sa Elizabeth, în vârstă de 83 de ani. El a spus că îi face viața mai plină atunci când ochii săi funcționează corect și că nu și-a dat seama cât de debilitant este până când nu i se întâmplă lui. Corneea artificială a fost comparată cu o lentilă de contact și este atașată chirurgical de ochi printr-o singură sutură și pusă la locul ei cu ajutorul unei bule de gaz.

Doar 200 de persoane din întreaga lume, printre care și Farley, au primit până acum un EndoArt, dar există speranțe că acesta poate fi implementat pe scară mai largă. Transplanturile de cornee organice provin, de obicei, de la donatori decedați, iar un total de 4.719 au fost donate către NHS în 2022/23. Oftalmologul consultant Thomas Poole de la Frimley Health NHS Foundation Trust din Surrey, care a efectuat procedura, a descris corneea artificială ca fiind un „mare progres”.

Domnul Poole și colegul său Hanbin Lee au administrat cu succes cornee artificiale la patru pacienți în ultimele două luni, iar rezultatele inițiale au arătat o îmbunătățire a vederii. El crede că acest lucru ar putea ajunge să înlocuiască în viitor corneea umană pentru anumite tipuri de pacienți cu grefe de cornee.

Sursa: news.sky.com