Pași importanți în evoluția transplantului de organe. Listele de așteptare ar putea fi diminuate

Pași importanți în evoluția transplantului de organe. Listele de așteptare ar putea fi diminuateSursa foto: EVZ

Președintele Societăţii Europene pentru Transplant de Organe (ESOT) susține că această procedură ar trebui să devină accesibilă tuturor. Totodată, medicul Gabriel Onişcu a atras atenția asupra modului prin care listele de așteptare pot fi diminuate, întrun eveniment găzduit de Spitalul Clinic de Urgenta București (Spitalul Floreasca).

Pași importanți pentru pacienții care au nevoie de un transplant

Potrivit președintelui Societății Europene pentru Transplant, această procedura medicală ar trebui să devină una accesibilă. În același timp, medicul Onișcu a menționat că listele pacienților care așteaptă un donator trebuie să se diminueze.

„Transplantul nu este o intervenţie extraordinară, trebuie să devină ceva de rutină şi acest lucru nu se poate realiza decât cu donatori. Transplantul salvează vieţi. Transplantul trebuie să fie ceva care nu este extraordinar", a menţionat Gabriel Onişcu.

Perspectivele salvării de vieți omenești ar trebui schimbate

Conducerea Asociaţiei Romtransplant a adus în prim plan conceptul de „moarte cardiocirculatorie”. Scopul acestui demers este de a pregăti opinia publică în această direcție. Astfel, decidenţii, precum și specialiştii din domeniul medical ar putea face  un nou pas în evoluţia domeniului transplantului de organe. Potrivit reprezentanților Asociației Romtransplant, inițiativa va schimba perspectivele salvării de vieţi omeneşti.

Transplant

„Acest lucru la ora actuală nu este posibil în România, iar ceea ce vrem să dezvoltăm este acest mod de donare care este foarte comun la ora actuală în Europa. Devine din ce în ce mai comod şi probabil modul principal de donare. Lucrăm la ora actuală împreună cu Societatea Română de Transplant să creăm un protocol operator, un program foarte clar pe care vrem să-l lansăm cu ocazia congresului la Bucureşti (din 8-9 octombrie 2024, n.r.). Congresul cu "moarte circulatorie" nu a avut loc de 16 ani Europa şi este din acest motiv un eveniment special şi am cerut foarte mult să-l aducem în România pentru că partea de Est a Europei nu beneficiază de acest mod de donatori şi este un lucru prin care putem reduce, aşa cum am spus, mortalitatea de pe lista de aşteptare", a subliniat preşedintele ESOT.

Pacienții ar putea avea acces rapid la un transplant

Profesorul Irinel Popescu a adus în prim plan cazul statelor Belgia, Spania sau Marea Britanie, unde numărul donatorilor a crescut semnificativ.

„Ţările care au introdus conceptul de moarte circulatorie, imediat au constatat o creştere a numărului de donatori disponibili pentru cei 20% care mor în aşteptarea unui transplant şi sperăm să ajungem şi noi cât mai curând la situaţia de a putea oferi de astfel de organe", a menționat profesorul Irinel Popescu.

La rândul său, dr Speranța Iacob, vicepreședintele Romtransplant, a declarat că această procedură nouă ar putea soluţiona mult mai rapid şi eficient problema transplantului hepatic în ţara noastră, care are un deficit mare de organe. Potrivit statisticilor, în România se fac aproximativ 1,5 transplanturi de ficat la un milion persoane, în condiţiile în care în ultimii ani a crescut alarmant numărul cazurilor de ciroză hepatică. În plus, acest procedeu mult mai rapid de transplant ar fi benefic şi pacienţilor oncologici, cărora le-ar permite extinderea ratei de supravieţuire.