Șefii de stat ai celor mai avansate șapte economii democratice din lume se vor întâlni săptămâna viitoare la summitul Grupului celor Șapte (G7), care va avea loc la Hiroshima. Orașul a fost ras de pe suprafața pământuli, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a fost lovit de o bombă nucleară.
Discuțiile principale se vor axa pe invazia rusă în curs de desfășurare în Ucraina. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida, care prezidează G7 pentru 2023, a declarat la o conferință de presă ca va fi o prioritate pentru el discutarea acestei chestiuni extrem de importante pentru toată lumea.
”În timp ce războiul este în Europa, nu există Europa sau Asia atunci când vine vorba de reguli pentru pace. Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est de mâine”, a declarat el.
Premierul Kishida, liderul singurului stat asiatic membru al G7, va profita de acest summit ca de o oportunitate de a răspunde, de asemenea, la tensiunile geopolitice în continuă creștere în Indo-Pacific, inclusiv extinderea arsenalului nuclear al Coreei de Nord și avansarea Chinei spre Taiwan.
G7 și cele mai puternice economii din lume
G7 este un bloc informal format ca răspuns la dificultățile economice care au apărut în urma crizei petroliere din 1973.
La început, în anul 1975, sub numele de Grupul celor șase (G6), format de liderii Franței, Germaniei de Vest, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite - a șaptea națiune, Canada, s-a alăturat în anul următor.
Rusia s-a alăturat în 1998, iar grupul a fost redenumit temporar G8 până când țara a fost dată afară după ce a anexat Crimeea în 2014.
Stephen Nagy, profesor de politică internațională la Universitatea Creștină Internațională din Tokyo, spune că blocul reprezintă cele mai dezvoltate și mai sofisticate economii de pe planetă.
”Alegerile politice și coordonarea pe care le iau acești membri G7 se vor răsfrânge probabil asupra altor economii”, spune Nagy.
Hiroshima un loc special ales pentru summit
În fiecare an, o altă țară membră devine gazdă și ajunge să stabilească prioritățile și agenda anuală a grupului.
De la începuturile sale, G7 și-a extins atenția pentru a include o serie de subiecte, cum ar fi schimbările climatice, pacea și securitatea internațională și sănătatea globală.
Președintele G7 organizează o serie de reuniuni pe parcursul anului pentru a discuta aceste probleme, invitând miniștri și alți delegați din statele membre. Cu toate acestea, principala reuniune este summitul liderilor, când se reunesc șefii de stat.
Anul acesta, alături de premierul Kishida, la Hiroshima vor fi prim-ministrul canadian Justin Trudeau, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul italian Giorgia Meloni, prim-ministrul britanic Rishi Sunak și președintele american Joe Biden.
În mod obișnuit, sunt invitați să participe și președintele Comisiei Europene și președintele Consiliului European - Ursula von der Leyen și, respectiv, Charles Michel.