Primul sportiv găsit dopat la Tokyo. Care este țara cu cei mai mulți sportivi pe lista neagră

Primul sportiv găsit dopat la Tokyo. Care este țara cu cei mai mulți sportivi pe lista neagră

Mark Odhiambo este un atlet din Kenya și a fost găsit dopat la testul antidoping, făcut după proba de 100 de metri.

Agenţia Internaţională de Testare a anunțat că Odhiambo a ieșit pozitiv la metasteronă şi metaboliţii săi (steroizi), atletul fiind suspendat provizoriu, în urma acestor rezultate.

„Eşantionul a fost prelevat pe 28 iulie la Tokyo”, a anunțat Agenția Intenrțaională de Testare într-un comunicat de presă.

Din primele informații, Mark Odhiambo a negat că ar fi luat substanțe interzise și a anunțat că a depus recurs la Tribunalul de Arbitraj și Sport (TAS).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul lui Odhiambo reprezintă primul sportiv testat și găsit dopat în timpul derulării Olimpiadei de Vară 2020.

În 2000, un alt kenyan a fost găsit pozitiv, fiind vorba despre Simon Kemboi care participa la Olimpiada de la Sydney, la proba de 4x400 de metri.

Suspendați pe baza unor teste făcute înainte de Olimpiadă

La Olimpiada de la Tokyo un număr important de sportivi nu au putut participa deoarece au fost găsiți dopați. De exemplu, din cei 20 de atleţi din echipa Nigeriei, zece sportivi au fost interzişi să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo, deoarece nu au fost găsiți dopați cu hormoni de creștere.

Un alt 11-lea sportiv din Nigeria, sprintera Blessing Okagbare a fost suspendată pentru dopaj, chiar în timpul derulării olimpiadei de la Tokyo. Testele ei au arătat că avea în organism un hormon de creștere peste limita admisă. Astfel, Okagbare nu va participa la finala probei de 100 metri feminin de sâmbătă la JO 2020 de la Tokyo, a anunţat sâmbătă Unitatea de Integritate în Atletism (AIU).

Vicecampioană olimpică la săritura în lungime în 2008, Okagbare, în vârstă de 32 de ani, a fost testată antidoping înaintea competiţiei, pe 19 iulie.

''Unitatea de integritate în atletismului (AIU) a suspendat-o provizoriu pe nigerianca Okagbare cu efect imediat după ce a primit rezultatul controlului antidoping din 19 iulie'', a precizat AIU într-un comunicat.

Celelalte ţări afectate sunt Kenya (2), Belarus (3), Etiopia (1), Maroc (1) şi Ucraina (3).