Primul Război Mondial - parte a Războiului de 70 de ani?
- Florian Olteanu
- 3 august 2024, 21:02
Primul Război Mondial - parte a „Războiului de 70 de ani”? În istoriografie, părerile sunt împărțite. A fost Primul Război Mondial un conflict independent sau a fost parte a unui conflict mai mare?
Primul Război Mondial a primit diverse denumiri. I s-a spus „Marele Război” în plan european. Pentru români, a fost Războiul de Reîntregire, pentru Grecia. Războiul de Unire, iar pentru Turcia, la finalul său, a început „Războiul de Independență al Republicii Turcia”.
Primul Război Mondial - într-o ordine care începe la 1877
Războiul ruso-turc de la 1877-1878 a fost Războiul de Independență al României și Serbiei. Inițial, s-a vrut o replică la Războiul Crimeii din 1853-1856, care la rândul său a fost un fel de replică la conflictele secolelor XVII-XIX, adică din 1688, la 1829, conflicte în care spațiul românesc a fost teatru de război.
Despre Primul Război Mondial, s-a scris enorm. Istoricul Misha Glenny, istoricii Barbara și Charles Jelavich susțin că la Berlin, în 1878, s-a încercat trasarea granițelor și finalizarea Crizei Orientale din Balcani, începute la 1875. Dar, așa cum remarcă ei, Tratatul de la Berlin a fost departe de a liniști apele în Balcani. Dacă Imperiul Otoman a decăzut și mai mult, Austro-Ungaria și Rusia erau la cuțite cum se zice. Războaiele Balcanice din 1912-1913 au arătat limitele Tratatului de la Berlin.
Primul Război Mondial deja părea a fi un nou tip de conflict. Apăruseră Blocurile Militare (Antanta și Puterile Centrale). Dacă Imperiul Otoman, Bulgaria erau din convingere în cadrul Puterilor Centrale, România și Italia erau cumva în contra voinței populare, bazându-se pe tendințe anti-rusești, România, dorințe expansioniste-Italia, deși ambele state aveau teritorii naționale în componența Austro-Ungariei.
Primul Război Mondial - cauze vechi, modalități noi
Primul Război Mondial a început la 28 iulie 1914 și s-a încheiat la 11 noiembrie 1918. Nimic n-a mai fost la fel, la finalul lui, ceea ce îl identifică drept unic în istoria conflictelor militare, adică fără legătură directă cu evenimente anterioare sau posterioare. Războiul s-a purtat în Europa, Africa, în Asia parțial. Vorbim de zeci de milioane de combatanți, cel puțin 9 milioane morți, răniți, dispăruți. Apar arme noi, avionul, tancul, gazele toxice de luptă.
Primul Război Mondial este început de Austro-Ungaria. Imperiu decăzut, anacronic, care abia luase Bosnia-Herzegovina în 1908 de la otomani, are de împărțit ceva cu micuța Serbie pe care o acuză de asasinarea lui Franz Ferdinand, Arhiducele moștenitor al tronului Vienei. Serbia nu vrea un conflict cu Imperiul vecin, acceptă toate condițiile, mai puțin aceea de a permite Vienei să ancheteze pe teritoriul său, E de ajuns ca Austro-Ungaria să declare război și să înceapă să bombardeze Belgradul. Anglia și Franța doreau să garanteze neutralitatea Belgiei. Rusia dorea să intervină în ajutorul Serbiei. Evident, uniți dinastic, dar adversari de blocuri militare, în intervalul 29 iulie-4 august 1914, englezii și germanii se tatonează reciproc. Francezii, clar nu vor sacrificarea Belgiei. Germania dă ultimatum Rusiei să înceteze pregătirile de sprijin pentru Serbia, contrare Austro-Ungariei.
Primul Război Mondial debutează rapid, la nici o săptămână după debutul războiului sârbo-austro-ungar. Germania acționa prin Planul Schlieffen, adică scoaterea Franței din luptă, înainte de a se îndrepta spre Rusia. Numai că totul depindea de englezi. Germania miza pe neutralitatea Angliei cât timp nu s-ar fi afectat teritoriul Belgiei, Germania ar fi dorit să se avânte spre Rusia, generalul von Moltke spune că e imposibil să muți soldații de pe un front pe altul așa, după bunul plac al unui suveran. Până la urmă, Germania ocupă Luxemburg, cere traversarea Belgiei ceea ce i se refuză. Germania declară război Franței, Faptul că germanii schimbă focuri cu francezii, determină Marea Britanie să declare război Germaniei, fiindcă garantase frontierele belgiene încă din 1839. Se întâmpla în intervalul 3-4 august 1914.
Neagu Djuvara vede Primul Război Mondial ca parte a „Războiului de 70 de ani”
Istoricul Neagu Djuvara rămâne un francofil convins. El consideră că Marele Război este organic legat de Războiul din 1877-1878 prin Războaiele Balcanice și influențează direct Al Doilea Război Mondial fiindcă nemulțumirile lui Hitler pleacă în mod cert de la sistemul versaillez. Pur și simplu, sistemul de la Versailles crease nemulțumiri și învingătorilor nu doar învinșilor. SUA nu ratificaseră tratatul cu Germania, Japonia și Italia erau nemulțumite.
Neagu Djuvara vrea să apropie perioada 1877-1947 de Războiul de 100 de ani anglo-francez și de Războiul olandez pentru unire și independență, în spiritul filosofiei istoriei ale cărei principii au fost promovate de către marele istoric francez și filosof al istoriei, Raymond Aron.