Primul primar din România care intră în greva foamei. Locuitorii din Brad au devenit eschimoşii Europei

Primul primar din România care intră în greva foamei. Locuitorii din Brad au devenit eschimoşii Europei

Florin Cazacu (PSD), şeful administraţiei din oraşul hunedorean, a intrat în grevă azi, la ora 12.00. În Brad, gigacaloria este 850 de lei, de trei ori mai mult decât în orice alt loc din România. Mii de oameni se încălzesc la reşouri, îmbrăcaţi în paltoane. Oraşul seamănă cu o colonie din Siberia, din anii '50.

Începând din acest an, Guvernul a trecut în sarcina administraţiilor locale acordarea de eventuale subvenţii pentru diminuarea costurilor gigacaloriei suportate de populaţie. La Brad, o gigacalorie costă 850 de lei. Diferenţa până la preţul de facturare către consumatorii casnici, stabilit la 295 de lei, ar trebui suportată de la bugetul local. Pentru întreaga iarnă 2011-2012, primăria Brad ar avea nevoie de 3 milioane de lei în acest scop. Veniturile la bugetul local pe un an întreg însă sunt mai mici, de doar 2 milioane de lei. Soluţia "extremă"

Declarându-se exasperat de indiferenţa Guvernului faţă de problema încălzirii municipiului Brad, primarul Cazacu şi-a luat concediu de odihnă şi a intrat în greva foamei. "În majoritatea timpului mă voi afla în biroul meu din Primărie. Recurg la această formă extremă de protest pentru că doar aşa sper ca cineva să mai audă de problema noastră. Am făcut numeroase demersuri, dar fără niciun rezultat. Prefectura Hunedoara şi Consiliul Judeţean au înaintat Guvernului un proiect de hotărâre pentru a primi şi noi sprijin. Din fondul de rezervă al Guvernului, s-au dat în schimb bani pentru echilibrarea bugetelor locale şi, automat, pentru acordarea de subvenţii în alte 11 oraşe din ţară: Călăraşi, Cernavodă, Cluj, Petroşani şi aşa mai departe. Noi am fost lăsaţi de izbelişte. Nu ies din greva foamei până când nu suntem ajutaţi să ieşim din acest grav impas. Situaţia noastră este disperată", spune primarul Florin Cazacu (PSD).

Noaptea sunt -10 grade Celsius

Cazacu adaugă că, dintre cei 17.000 de locuitori ai oraşului, 7.000 locuiesc la case, restul fiind condamnaţi să suporte frigul din ce în ce mai năprasnic: "Au venit deja nopţile în care afară sunt -10 grade Celsius, condiţii în care, în locuinţe, temperaturile nu sunt mai mari de 12-15 grade Celsius. Lumea se încălzeşte cu câte un reşou electric şi cam atât, iar reţeaua electrică din oraş începe să aibă probleme din cauza suprasolicitării", adaugă Cazacu. Întreţinerea ar trebui să coste 1.700 de lei/lună

Suferinţele locuitorilor municipiului Brad au început să se accentueze imediat după anii '90, odată cu închiderea minelor de aur din apropiere. Zona mono-industrială nu a reuşit nici acum să se redreseze din punct de vedere economic şi social. Oraşul nu a fost niciodată conectat la conducte de gaz metan, aşa că varianta instalării de centrale termice de apartament nu a putut fi luată în calcul niciodată. Despre o conectare la reţeaua naţională de gaz metan s-a discutat doar, iar la idee s-a renunţat in cauza costurilor prea mari pentru un buget local prea mic, fiind necesară o aducţiune cu o lungime de peste 30 de kilometri, pe un relief deluros.

Sistemul de încălzire centralizată a oraşului este vechi de mai bine de 50 de ani şi se bazează pe un cazan încălzit cu păcură, combustibil din ce în ce mai scump. Aşa se face că, la Brad, costurile de producţie a gigacaloriei se ridică acum la 850 de lei. Din cauza zonei destul de friguroase şi a faptului că de la cazanul cu păcură şi până în oraş e o distanţă de şapte kilometri, pe care se produc pierderi de căldură, pentru un apartament cu trei camere, un brădean ar trebui să suporte costurile a două gigacalorii, adică 1.700 de lei pe lună. Realizarea unui sistem de încălzire cu totul nou, care să producă energie în sistem de cogenerare, ar costa 3 milioane de euro, sumă echivalentă cu veniturile încasate de Primăria Brad, din taxe şi impozite, pe parcursul a şase ani. BRAD, ROMÂNIA: ESCHIMOŞII EUROPEI

În apartamente se va depune gheaţa pe pereţi şi se va trăi ca la Cercul Polar

Situaţia administrativă de la Brad îi transformă pe locuitorii oraşului într-un fel de eschimoşi ai Europei. O comunitate de 10.000 de oameni trebuie să se descurce pe timp de iarnă fără căldura din calorifere, fără gaz metan dintr-o reţea obişnuită, gazul din butelii fiind suficient doar pentru gătit şi cu o reţea electrică ce "cade" din ce în ce mai des, avariile punctelor de transformare din mai multe zone ale oraşului fiind acum evenimente zilnice.

Dacă Primăria nu primeşte bani de la Guvern pentru a putea pune în funcţiune vechiul şi păgubosul sistem de încălzire centralizată, apartamentele din oraş se vor transforma în adevărate igluuri. Deosebirea este însă că brădenii nu au la dispoziţie nici blănuri de animale cu care să-şi căptuşească pereţii sau în care să se învelească şi nici nu pot aprinde mici focuri potenţate cu seu de balenă în case. Unii localnici au adoptat soluţia de compromis: o sobă de tablă, cu lemne, al cărei coş este scos afară prin geam. CITIŢI ŞI:

  • Calcule complete. VEZI cât va costa caldura la iarnă, în oraşul tău
  • Cine mai primeşte ajutor de la stat pentru încălzire. Vezi cum arată noua grilă
  • S-a majorat preţul la căldură, vor creşte şi debranşările
  • Cât costă să-ţi montezi centrală în apartament

Ne puteți urmări și pe Google News