La șapte ani de la mult vociferata inaugurare, un nou pod care leagă sistemele feroviare ale Rusiei și Chinei a devenit realitate. Lucrările podului China-Rusia ce poartă denumirea Tongjiang-Nizhneleninskoye au fost finalizate pe data de 17 august, relatează CNN.
Podul Tongjiang-Nizhneleninskoye leagă Tongjiang, un oraș din provincia chineză Heilongjiang, situată în nord-estul Chinei, de Nizhneleninskoye, un oraș situat peste granița cu Rusia, pe malul râului Amur. Capitala provinciei Heilongjiang este Harbin, cunoscută pentru festivalul anual al zăpezii. Acest lucru înseamnă că rețeaua feroviară din nord-estul Chinei poate fi acum conectată cu calea ferată siberiană rusă.
Primul pod feroviar interfluvial care leagă China și Rusia
Podul Tongjiang-Nizhneleninskoye este cel mai recent proiect finalizat în cadrul ambițioasei inițiative chineze „Belt and Road”, care vizează, printre altele, conectarea Eurasiei prin infrastructură.
Podul are o lungime de 2.215 metri, iar lucrările la acest proiect au fost realizate pe durata a șapte ani. Cea mai mare parte a podului, de 1.886 de metri, se află pe teritoriul chinez. Ambele țări au organizat ceremonii de inaugurare în luna februarie a anului 2014. Structura podului a fost finalizată în 2019, iar ultima bucată de cale ferată a fost implementată în proiect pe 17 august.
Potrivit Radio China National, odată cu finalizarea podului, distanța de transport feroviar din provincia chineză Heilongjiang până la Moscova via Tongjiang va fi scurtată cu 809 kilometri, reducând cu 10 ore timpul de călătorie. Podul feroviar poate gestiona 21 de milioane de tone de marfă pe an, potrivit sursei citate.
Partidul Comunist Chinez (PCC), aflat la guvernare, și-a declarat obiectivul de a face posibilă deplasarea din China până la Londra pe calea ferată, ceea ce înseamnă că acest pod reprezintă un pas important în ceea ce privește cele mai lungi deplasări pe continent.
Proiecte China-Rusia. Prima telecabină transfrontalieră din lume va transporta turiști dintr-o țară în alta în mai puțin de 8 minute
Podul Tongjiang-Nizhneleninskoye nu este singurul care leagă două dintre cele mai mari țări din lume. Un pod rutier - care poate gestiona mărfurile obișnuite care sunt transportate cu camioane - a fost inaugurat în 2019, conectând Heihe în China și Blagoveshchensk în Rusia.
Aceste două orașe lucrează, de asemenea, la ceea ce va fi prima telecabină transfrontalieră din lume, proiectată de arhitecții olandezi UNStudio. Când va fi finalizată, aceasta va fi capabilă să transporte turiștii dintr-o parte a teritoriului în alta în mai puțin de opt minute.
Mai mult decât atât, Mohe, cel mai nordic oraș din China, acoperit de permafrost, a fost conectat prin autostradă la Beijing în 2019.