Oraşul Mediaş, judeţul Sibiu, este de astăzi prima localitate din România care are containere subterane pentrru colectarea deşeurilor.
Grupate câte trei, containerele sunt destinate deşeurilor de hârtie/carton, sticlă şi plastic şi au fost amplasate în centrul oraşului, în imediata apropiere a sediului primăriei. Containerele au fost amenajate în cadrul unui amplu proiect de modernizare a sistemului de colectare, proiect finanţat cu un milion de euro de Guvernul Norvegiei.
Sistem economic
Iosif Balog, directorul firmei de salubritate din oraş, susţine că noile containere sunt mult mai economice decât cele clasice. Cu o capacitate cuprinsă între trei şi cinci metri cubi, frecvenţa de golire a acestora este mult redusă.
„Avantajul acestui sistem subteran este în primul rând faptul că deşeurile nu se mai văd şi ocupă un spaţiu mult mai mic. De asemenea, important e că prin acest sistem se împiedică propagarea mirosurilor de la deşeuri, iar rezistenţa la factorii negativi, cum ar fi leziuni mecanice sau vandalism este sporită“, a declarat Iosif Balog.
Primarul oraşului, Teodor Neamţu, spune că sistemul va fi extins în întreg oraşul. „Anul acesta se vor mai amenaja şapte puncte de colectare subterane a deşeurilor menajere. Acest tip de containere e folosit în ţările europene de patru ani”, spune Neamţu.
Lecţia norvegiană
Darea în folosinţă a acestui tip de containere a avut loc în cadrul unui simpozion organizat la Mediaş pe tema sistemelor de genul celui inaugurat astăzi. La eveniment au participat reprezentanţi ai mai multor administraţii din ţară, în special datorită faptului că Mediaşul face parte dintr-un proiect pilot susţinut cu fonduri norvegiene. Proiectul pilot de la Mediaş urmăreşte atingerea standardelor din Norvegia: doar cinci procente din deşeurilor produse de locuitori să mai ajungă la gropile de gunoi. Restul vor trebui reciclate.
Pentru a atinge acest deziderat, din fondurile norvegiene, în acest an va mai fi construită la Mediaş o rampă de sortare a deşeurilor din construcţii, dotată cu o autospecială folosită în spargerea unor astfel de deşeuri. Totodată, Mediaşul va avea şi un sistem propriu de colectare, selectare şi neutralizare a deşeurilor casnice periculoase, cum sunt medicamentele, lacurile sau vopselele.