Primul interviu cu urmașul lui Mărmureanu: „Marele cutremur? Va veni! Cât de mare, e o problemă!” | VIDEO
- Mihnea-Petru Pârvu
- 9 martie 2012, 11:03
Nu-i place pe sticlă, că e inginer. Rolul de "primadonă seismică" pare dat pe viaţă lui Gheorghe Mărmureanu.
Urmaşul legendarului Gheorghe Mărmureanu la şefia Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, un oltean stabilit la Măgurele, spune că INFP-ul poate anunţa un cutremur cu 30 de secunde înainte de primele efecte. Doar că nu-l ia nimeni în seamă.
Verdictele, la condiţional-optativ, ale fostului şef bagă lumea în sperieţi. În ultima sa declaraţie, Mărmureanu spunea că, anul ăsta, e posibil să se producă un cutremur de şase-şapte grade Richter. Ionescu, intrat în INPF, acum 22 de ani, ca simplu muncitor a şi ajuns director general, zice: "Nu pot să-l opresc să declare ceva...!". "Nu ies, că-s inginer!"
La întrebarea care sunt cele mai autorizate voci în seismologia românească, Constantin Ionescu zice că acestea sunt el şi Mircea Radulian, directorul ştiinţific. Pe "sticlă", cea mai frecventă apariţie e, însă, a guru-ului cutremurelor, Mărmureanu, pensionar şi director onorific al INPF: "Nu ies..., că-s inginer. Noi facem, nu vorbim! Domnu’ Mărmureanu e familiarizat cu media, aşa zic io...", se scuză ca la grădiniţă dom’ director.
Cică Mărmureanu e presat de presă
Sunt ciclice cutremurele din Vrancea? "Nu sunt! Unii ziceau că-s la 35 de ani. Lumea a adunat din ’40, până în ’77… ", spulberă mitul ciclicităţii Constantin Ionescu.
Vine sau nu marele cutremur? "Va veni! Când şi cât de mare, e o problemă... O predicţie e să spui şi locu’! Noi suntem fericiţi, ştim! Opiniile sunt diferite de la un cercetător la altul!", îl menajează directorul Ionescu pe mentorul său.
Cât de mare va fi?
"N-ai cum să evaluezi, că va fi de şase sau şapte! În zece ani, Vrancea va produce un cutremur de peste şase grade". Ultimul a fost în 2006.
Mărmureanu spunea că nu va fi unul mare până în 2020. Din nou, directorul general al INFP, Constantin Ionescu, îl protejează pe guralivul său înaintaş: "Când era încolţit de jurnalişti se enerva şi zicea: «Da, dom’le! Va fi unu’ de nu-ştiu-câte grade»!". "La un seism ca cel din ’77, pagubele materiale vor fi mai mari ca atunci. Din punct de vedere al victimelor e greu de contorizat!" Constantin Ionescu, Director general al INFP
ALERTĂ
Un cutremur poate fi anunţat cu 30 de secunde înainte! SMS-ul reprezintă cea mai la îndemână soluţie
"În jumătate de minut se pot alerta oamenii, dacă se implementează serviciul de alarmare!", vesteşte cel mai important seismolog al ţării. "Da’ e o chestie cu dus-întors. Poţi să creezi panică. Pot fi alarme false generate de evenimente neprevăzute…", avertizează asupra riscurilor noul şef al INPF.
"Primele instituţii avertizate sunt cele din domeniul nuclear, cu excepţia centralei de la Cernavodă, ce are un sistem propriu de avertizare. Nici preşedinţia nu e anunţată...!". Populaţia nu e educată pentru o avertizare seismică!
Ca să beneficieze cât mai multă lume de potenţialele avertizări, INPF ar trebui să se asocieze cu o firmă de telecomunicaţii: "Să transmită semnalul şi să răspundă de mentenanţa «terminalelor»! Părerea mea e că e ieftin. Pentru populaţie ar fi sms-urile, iar pentru smartphone, aplicaţii!". Ideea e că populaţia nu e educată să reacţioneze la alarmă. "Ar trebui să fie un clip zilnic, cu rol educativ, difuzat la TV. Cum era ăla, că dacă mănânci nu-ştiu-ce, te îngraşi!", e părerea seismologului. "S-a cam pripit Mărmureanu că a pronunţat cifre!"
În ultima sa declaraţie, Gheorghe Mărmureanu spune: "Este posibil să avem, în acest an, un cutremur de şase-şapte grade pe scara Richter!". Evident, a făcut vâlvă. Directorul Ionescu e vizibil încurcat: "Nu putem elimina posibilitatea, dar fără să-i ştim magnitudinea. Io zic că s-a cam pripit domnu’ Mărmureanu că a pronunţat cifre! Nu pot să-l opresc să spună ceva. Am avut discuţii să se menţină o anumită deontologie… Da’ pe unii îi ia valu’!". În sala de monitorizare seismică, pe unul din zecile de monitoare rulează: "Mireasă pentru fiul meu". LECŢIA NECUVÂNTĂTOARELOR
Predicţia seismelor cu animale
Se spune că animalele simt cutremurele înainte ca ele să se producă. Aşa o fi, dar istoria recentă consemnează doar o singură predicţie realizată cu ajutorul necuvântătoarelor: "Chinezii au anunţat, în ’75, că vine un cutremur mare. Au fost monitorizaţi şerpi, şobolani şi şoareci! Au fost salvate vieţi omeneşti. Câteva luni mai târziu, alt cutremur n-a mai fost prezis...", povesteşte Constantin Ionescu. Explicaţia pare simplă: "Animalele se obişnuiseră cu mişcările pământului în acea zonă".