PRIMUL interviu acordat de clericul Fethullah GULEN, adversarul liderului turc ERDOGAN: "Am NEGAT cu tărie orice implicare în tentativa de LOVITURĂ DE STAT. Erdogan suferă de OTRAVA puterii."

PRIMUL interviu acordat de clericul Fethullah GULEN, adversarul liderului turc ERDOGAN: "Am NEGAT cu tărie orice implicare în tentativa de LOVITURĂ DE STAT. Erdogan suferă de OTRAVA puterii."

Clericul musulman Fethullah Gulen, considerat de autoritățile din Turcia unul dintre principalii responsabili de tentativa de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie, a declarat într-un interviu acordat ziarului Corriere dela Sera, că este încrezător că autoritățile americane vor respinge extrădarea sa în Turcia, scrie agenția de știri DPA.

Fethullah Gulen se află acum în Pennsylvania, în Statele Unite ale Americii. Musulmanul afirmă că dacă au fost susținători de-ai săi printre cei implicați în puciul eșuat de la Ankara, asta ar însemna o trădare clară a valorilor sale fundamentale. 

"Este foarte clar că această cerere este motivată politic şi sunt încrezător că faptele vor arăta acest lucru. În mod repetat am denunţat tentativa de lovitură de stat şi am negat cu tărie orice implicare", a declarat Gulen pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

"Nu sunt îngrijorat şi voi coopera cu autorităţile americane", a completat clericul musulman.

Autoritățile americane nu au confirmat până la momentul de față primirea unei cereri de extrădare pe numele clericului Gulen, din partea Turciei. Musulmanul speră însă că în cazul în care se va întâmpla, SUA să respecte procedurile legale.

Gulen, care i-a fost apropiat în trecut președintelui Recep Tayyip Erdogan, este de părere că după ce liderul turc a stat la putere pentru prea mult timp, acum ”suferă de otrava puterii”, atât el, cât și partidul său.

Clericul musulman a mai explicat în interviul acordat, circumstanțele care l-au legat de președintele Erdogan, înaintea anului 2002: "niciun alt partid nu promova reformele democratice şi aderarea la UE atât de mult precum partidul lui Erdogan”. Gulen mai spune că Erdogan a implementat reforme democratice şi a fost lăudat pentru asta de lideri europeni. Acest lucru s-a schimbat, însă.

„Dacă un alt partid ar fi promovat astfel de reforme, l-aş fi sprijinit. Privind în trecut, văd acum că le-am dat prea mult credit. Regret că am avut încredere că erau sinceri în ceea ce promiteau că vor livra”.

Fethullah Gulen a declarat că susține aderarea Turciei la Uniunea Europeană, însă este de părere că procesul de aderare este amenințat de posibila decizie a Ankarei de a reintroduce pedeapsa cu moartea.

"Cred că aderarea Turciei la UE este cea mai bună cale pentru a asigura că Turcia rămâne democratică, iar libertăţile şi drepturile fundamentale sunt protejate," a mai precizat Gulen.

Aproape 60.000 de persoane au fost suspendate din funcții în urma puciului eșuat, după ce liderul turc Erdogan a lansat o campanie împotriva susținătorulor adversarului său, Fethullah Gulen.

Ne puteți urmări și pe Google News