Primul împărat al Chinei, de temut și astăzi. Arheologii refuză să îi deschidă mormântul

Mormântul primului împărat al Chinei. Sursa foto: The History Hub / Facebook

Primul împărat al Chinei a fost Qin Shi Huangdi, întemeietor al dinastiei chineze Qin. S-a născut în anul 259 î.Hr. și a urcat pe tronul statului Qin, situat în nord-vestul Chinei, la numai 13 ani. Deși era minor atunci când a devenit împărat, a reușit să se impună. Timp de două decenii și jumătate, începând din anul 238 î.Hr., a unit cele șase regate rivale din perioada „Regatelor Combatante”. Unificarea teritoriului chinez s-a încheiat în anul 221 î.Hr.

Domnia primului împărat al Chinei a fost tiranică, dar plină de realizări

A urcat pe tron la o vârstă fragedă, dar a reușit să se facă remarcat pe toate planurile. Primul împărat al Chinei a adus sub conducerea sa o țară fragmentată politic și cultural. Unificarea teritoriilor a adus pacea între popoare, dar și schimbări radicale de guvernare. Qin Shi Huang a impus reforme ample pentru a consolida puterea imperială. A introdus un sistem standardizat de scriere, o monedă unică și multe măsuri. Scopul său era de a asigura o unitate administrativă și comercială pe întreg teritoriul imperiului. Tot el a pus și bazele construcțiilor impresionante, printre care primul segment al Marelui Zid Chinezesc, menit să protejeze imperiul de triburile nomade din nord.

Lunga sa domnie este adesea privită ca fiind una tiranică. Qin Shi Huang și-a dorit un imperiu stabil și unit, cu o administrație eficientă și o armată puternică. A instaurat o guvernare de tip autocratic, în care puterea absolută îi aparținea. Opoziția și intelectualii care i se opuneau au fost eliminați prin acțiuni drastice. În timpul domniei sale au fost mărite taxele, populația era asuprită și pusă la muncă forțată. Frecvent au avut loc pedepse care implicau torturi și multe executări în masă.

Qin Shi Huang. Sursa foto: Shanghai Daily

Frica cea mai mare a lui Qin Shi Huangdi i-a adus moartea

Primul împărat al Chinei a murit în 210 î.Hr., la vârsta de 49 de ani. Acesta s-a stins din viață într-o noapte de vară în timp ce se plimba într-o caleașcă de aur prin imperiu. Era puternic și nu avea rivali, însă avea o temere. Se spune că a fost obsedat de nemurire, dedicând resurse considerabile pentru a căuta elixire care să-l protejeze de moarte. Această dorință de a-și prelungi viața l-a împins să încerce diverse metode. Printre ele se numără și consumul unor amestecuri pe bază de mercur, despre care se credea că au proprietăți magice. Ironia este că tocmai aceste elixire ar fi contribuit la moartea sa prematură.

Qin Shi Huang a fost îngropat într-un complex funerar imens, cu o suprafața totală de 56 km², situat în provincia Shaanxi. Mormântul, descoperit în 1974, este faimos în întreaga lume datorită Armatei de Teracotă. 7.000 de soldați în mărime naturală, realizați din lut ars, îl păzesc pe împărat. Pe lângă soldați au fost realizați cai și care de război, fiecare figură fiind unică și creată pentru a-i proteja spiritul în viața de apoi potrivit Wikipedia.

Istoricul Sima Qian scria în „Însemnări ale Marelui Scriptor” că mormântul primului împărat al Chinei este o adevărată minune a ingineriei antice. Se spune că în interiorul său ar fi fost recreată întreaga Chină în miniatură, cu râuri și lacuri realizate din mercur, simbolizând fluviile Yangtze și Galben. Totodată, legendele vorbesc despre capcane mortale instalate în interiorul mormântului pentru a proteja împăratul de hoți sau profanatori.

Armata de teracotă. Sursa foto: Ancient Star / Facebook

Arheologii se tem să deschidă mormântul primului împărat al Chinei

Armata de Teracotă a fost descoperită de niște fermieri, iar de atunci a fost cercetată de mai mulți arheologi. Deși zona unde se află soldații a fost excavată parțial, mormântul principal al lui Qin Shi Huang rămâne nedeschis. Arheologii nu vor să facă acest lucru din mai multe motive. Deschiderea mormântului poate provoca daune, însă există și legendele cu privire la capcanele mortale instalate în interior.

Unul dintre principalele obstacole pentru arheologi este posibila prezență a mercurului în cantități periculoase. Măsurători efectuate în jurul sitului arheologic au indicat niveluri ridicate de mercur în sol. Acestea confirmă relatarea lui Sima Qian despre râurile toxice din mormântul primului împărat al Chinei. Mercurul, fiind extrem de toxic, ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru echipele de cercetare.

Pe lângă aceasta, există temerea că structurile și artefactele din interior ar putea fi deteriorate. Mormântul a fost izolat timp de mai bine de două milenii, iar expunerea bruscă la aer și lumină ar putea provoca degradări ireversibile. Astfel, misterul mormântului lui Qin Shi Huang rămâne încă ascuns sub colinele din Xi’an, potrivit historia.ro.