Coșmaruri, boală, moarte subită. Acestea să fie blestemele lui Tutankhamon? Egiptologii se întreabă de ce nu au murit mai mulţi dacă blestemul există

Coșmaruri, boală, moarte subită. Acestea să fie blestemele lui Tutankhamon? Egiptologii se întreabă de ce nu au murit mai mulţi dacă blestemul există

Multe boli au fost atribuite „blestemului faraonilor“, în special cel al lui Tutankhamon , căruia i s-a consacrat un mare simpozion la Paris zilele acestea. Legenda spune că ar fi lovit fără discriminare pe aceia care au perturbat mormintele din Egipt. Dar de unde vine de fapt acest blestem? Sunt formule magice și amenințătoare în mormintele antice? Sau sunt înscrise doar în imaginația bogaţă a romancierilor? Haideţi să vedem despre ce este vorba.

Legenda blestemului lui Tutankhamun se bazează pe ceva științific? Deocamdată nu. Toată presa lumii titrează articole cu titluri de genul: "Răzbunarea mumiei". Blestemul mumiei". Până la 30 de decese, în funcție de surse, vor fi asociate cu blestemul faraonului. Sinucideri, crime, boli ... Majoritatea acestor decese au totuși o explicație rațională. British Medical Journal a publicat chiar un studiu detaliat al celor 44 decese, pentru a demonstra „că nu a existat nici o asociere semnificativă cu expunerea la blestemul mumiei și, astfel, nici o dovadă a existenței unui astfel de blestem“.

Astăzi, marea majoritate a egiptologilor sunt deranjați de această legendă pe care o consideră "absurdă" . Dominique Farout, profesor la Școala din Luvru și consilier științific al expoziției "Comoara Faraonului" din Paris, se distrează şi spune: "Dacă există un blestem al mumiei, poate fi doar turistul", glumește el potrivit  franceinfo.

Egiptenii au lăsat otrăvurile în morminte? Există ciuperci și microorganisme care sunt încă toxice după mai mult de 3000 de ani? Nici un studiu științific nu a fost în măsură să fundamenteze aceste teorii, fie, după cum explică egiptologul Marc Gabolde în cartea sa Tutankhamon unde  și-a exprimat surprinderea la numărul mic de victime , comparativ cu sutele de vizitatori care au intrat în mormânt în 1920.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește pe  Howard Carter care a deschis mormântul a scăpat în mod misterios blestemului. Egiptologul a murit în martie 1939, la 17 ani după deschiderea mormântului, la vârsta de 64 de ani, o vârstă avansată pentru un bărbat de la începutul secolului al XX-lea. El a cedat limfomului fără să creadă în blestem.