Evenimentul Zilei > Actualitate > Primul computer cu mouse va fi scos la licitație. Ar putea fi cumpărat cu peste 40.000 de dolari
Primul computer cu mouse va fi scos la licitație. Ar putea fi cumpărat cu peste 40.000 de dolari

Primul computer cu mouse va fi scos la licitație. Ar putea fi cumpărat cu peste 40.000 de dolari

Un model Apple Lisa, primul calculator cu mouse creat de Steve Jobs și Steve Wozniak, urmează să fie scos la licitație luna viitoare. Prețul cu care aparatul ar putea fi cumpărat a fost estimat la peste 40.000 de dolari.

Apple Lisa a fost lansat pe 19 ianuarie 1983 și costa aproape 10.000 de dolari la vremea aceea (24.000 de dolari astăzi). A fost primul computer care utiliza o interfață grafică cu utilizatorul și era dotat cu un mouse. Deși inițial s-a crezut că denumirea „Lisa” vine de la Local Integrated System Architecture, Steve Jobs a recunoscut ulterior că aparatul a fost denumit după fiica sa, născută în anul 1978, scrie Daily Mail.

Deși reprezenta o inovație pe piața calculatoarelor, din punct de vedere comercial Apple Lisa a fost un eșec. Astfel, la un an de la lansarea sa, aparatul a fost înlocuit cu un model mai ieftin, iar posesorilor le-au fost oferiți banii înapoi.

Potrivit Daily Mail, cel mai mare client al Apple pentru achiziționarea acestui calculator a fost NASA, care l-a utilizat pentru managment de proiect.

În prezent, se presupune că au supraviețuit 100 de astfel de calculatoare, iar pe 24 mai, unul dintre acestea poate fi cumpărat în cadrul unei licitații organizate în Cologne, Germania. Se estimează că aparatul va fi achiziționat cu peste 40.000 de dolari, iar cumpărătorul va primi și manualul de utilizare și o broșură conținând reclamele originale ale computerului.