Timișoara va avea cel mai modern cimitir din România. Acesta va fi dublat în mediul virtual de planul electronic al locurilor de veci și evidența computerizată a gropilor disponibile, a achitării concesiunii și a rău-platnicilor.
La mijlocul lunii aprilie, chiar în Postul Mare, mii de timișoreni au găsit, când s-au dus să aprindă lumânări la rudele răposate, somații lipite de cruci, prin care erau amenințați cu pierderea locurilor de veci pentru care nu au mai plătit taxele de concesiune. Primăria îi amenința că va lăsa alte familii să își îngroape morții peste ai lor, dacă nu au plătit concesiunea pe șapte ani.
Viceprimarul Traian Stoia a ales special perioada Postului Paștilor: „Având în vedere că în acest an Paștele catolic și cel ortodox se țin la aceeași dată, serviciul specializat pe zona cimitirelor a considerat că este oportună înștiințarea tuturor persoanelor a căror concesiune pe locuri de veci a expirat. În Cimitirul Rusu Șirianu, unde există 600 morminte cu taxă de concesiune de 96,4 lei, suma care s-ar strânge ar fi de 60.000 de lei. Jumătate dintre morminte au taxele expirate.
Decizia lui Stoia l-a isterizat pe primarul Nicolae Robu, care a cerut deîndată dezlipirea somațiilor.
Cimitirul electronic
Două luni le-au trebui edililor pentru a găsi o soluție de gestionare eficientă a locurilor de veci. Primul cimitir hitech din țară va funcționa pe strada Ovidiu Balea, la ieșirea din Timișoara spre Jimbolia. „E vorba de câteva sute de locuri noi”, a spus viceprimarul Traian Stoia.
Pe lângă loc de reculegere, magazin de profil, capelă, casă funerară, sală de priveghi, camere frigorifice, sediu administrativ, inclusiv vestiare, birouri, magazii, grup sanitar, noul cimitir va avea un sistem informatic propriu. Practic, cimitirul real va fi dublat de unul electronic, unde oficialii administrației pot afla în orice moment câte locuri de veci sunt disponibile, cine nu a plătit concesiunea, de cât timp etc.