Primul caz de poliomielită din SUA după aproape un deceniu. Pacientul a dezvoltat paralizie. Ce spun specialiştii

sursa foto. Timpul md

Un tânăr din New York a devenit primul pacient din SUA cu poliomelită. Acesta nu era vaccinat, iar boala i-a dezvoltat și paralizie. Oficialii din domeniul sănătății i-au avertizat pe oameni să fie atenți cu cine intră în contact.

Un tânăr din New York a devenit primul rezident al SUA din ultimii aproape zece ani care a contractat poliomielită, au avertizat oficialii din domeniul sănătății din acest stat.

Acesta este Rockland County, iar specialiștii au declarat că a dezvoltat paralizie din cauza virusului. Cu toate astea, el nu mai este un pericol pentru ceilalți.

Oficialii au mai precizat că persoana nu a fost vaccinată și că a intrat în contact cu o altă persoană care avea virusul. Ultimul caz cunoscut în SUA de poliomelită a fost înregistrat în 2013.

Boala a fost eradicată printr-o campanie națională de vaccinare care a început în 1955, dar nu a fost suficient. Cazurile anuale au scăzut rapid de la mai puțin de 100 de cazuri în anii 1960 la mai puțin de 10 în anii 1970, iar în 1979, SUA a fost declarată țara care a scăpat de virus.

Autoritățile spun că au mai existat câteva cazuri, dar aduse de călătorii străini. Acest virus este foarte periculos pentru copii, mai ales pentru că vine la pachet cu slăbiciune musculară și paralizie, iar în cele mai grave cazuri invaliditate permanentă și deces.

Vaccin împotriva poliomelitei

Americanii sunt de obicei vaccinați cu un regim de trei sau patru doze care începe la vârsta de două luni. Aproximativ 93% dintre copiii mici au primit cel puțin trei doze de vaccin antipoliomielitic, potrivit datelor de vaccinare ale Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

În timp ce SUA și alte țări folosesc vaccinuri făcute cu o versiune inactivată a virusului, alte state utilizează pe cale orală un vaccin care folosește virusul într-o formă vie slăbită. Cu toate astea, specialiștii spun că această boală poate să sufere mutații și că populația riscă să se infecteze din nou.

La fel ca pacientul din Rockland County, ultimul caz de poliomielită raportat în SUA - un copil de șapte luni care s-a mutat din India în statul Texas în 2013 - a fost o tulpină derivată din vaccin.

Poliomelita a reapărut

Oficialii din New York au început să deschidă iar clinicile de vaccinare.

„Vrem ca vaccinurile să ajungă în brațele celor care au nevoie de ele”, a declarat joi, la o conferință de presă, comisarul pentru sănătate din comitatul Rockland, Dr. Patricia Schnabel Ruppert.

Poliomielita este endemică în Afganistan și Pakistan, dar a fost semnalată recent și în alte părți ale lumii. Și oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie i-au rugat pe părinți să meargă cu tinerii la vaccin cât mai repede, potrivit BBC.