Primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest an, confirmat în România. EVZ îţi prezintă ghidul infecției cu West Nile
- Cristina Lica
- 21 iulie 2011, 18:15
Ministerul Sănătăţii a anunţat astăzi că a fost confirmat primul caz de infecţie cu virusul West Nile, la o femeie în vârstă de 37 de ani din comuna Smulți, județul Galați. Starea femeii este bună.
Institutul Cantacuzino din Capitală a confirmat primul caz de meningoencefalită provocată de virusul West Nile la o femeie de 37 ani din Galaţi.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Galați, Niculița Buruiană s-a prezentat la spital pe 9 iulie cu stări convulsive şi dureri de cap, iar pe 11 iulie a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, când i s-au luat şi probe de sânge care au fost trimise la Institutul Cantacuzino.
Dezinfecţie în localitatea unde s-a îmbolnăvit femeia Între timp, Direcţia de Sănătate Publică a cerut dezinfecţia ochiurilor de apă şi tuturor locurilor propice ţânţarilor. "Am luat legătura cu primarul din comuna Smulţi şi i-am cerut să facă această dezinfecţie pentru a preîntâmpina alte cazuri. Pentru moment nu am luat şi alte măsuri. Am mai anunţat medicul de familiepentru a supraveghea mai bine populația din localitate", ne-a declarat Valentin Boldea, directorul Direcției de Sănătate Publică Galaţi. "Nu cred că vor fi probleme dacă se iau măsuri la timp" Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalui Judeţean „Sfântul Andrei” ne-a declarat că apariţia la Galaţi a acestui virus transmis de ţânţari nu este o surpriză. „Galaţiul este de fapt o peninsulă înconjurată de ape. Mă refer aici la Dunăre, Siret, Prut şi Lacul Brateş. Nu cred că vor fi probleme cu răspândirea sa, asta dacă se vor lua măsurile necesare la timp", a declarat medicul. „Nu există niciun pericol de epidemie” Momentan, nu se impun măsuri speciale, pentru că boala nu se transmite de la om la om și nu există pericolul izbucnirii unei epidemii. „Rețeaua noastră de boli transmisibile este în alertă de o lună de zile, se monitorizează permanente situația. Acest caz a apărut destul de târziu, ne așteptam să apară mai devreme. Femeia infectată cu West Nile locuiește în mediul rural, probabil a intrat în contact cu țânțarii mai mult. În România s-au înregistrat și anul trecut cazuri de infectare cu virusul West Nile”, a declarat pentru EVZ Oana Grigore, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Sănătății. Anul trecut, peste 40 de români au fost infectați cu virusul West Nile, iar patru dintre ei au murit din cauza infecției. Cele mai afectate zone sunt în general cele de pe malul Dunării, Tulcea, Galaţi şi Ialomiţa. GHIDUL INFECŢIEI CU WEST NILE
Cum se manifestă, care sunt complicaţiile
TRANSMITERE. Păsările sunt considerate principalul rezervor al virusului West Nile, pe care îl transmit ţânţarilor. Riscul de transmitere e ridicat atât în mediul urban (densitate mare a populaţiei), cât şi în cel rural (biodiversitate sporită).
Peste 4,1% dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu West Nile după epidemia din 1996, potrivit unor studii realizate de specialiştii români şi de cei de la CDC Atlanta.
INCUBAŢIE. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice (nu au semne). Cele mai multe cazuri sunt uşoare, au o perioadă de incubaţie de 3-14 zile şi durează 3-6 zile.
MANIFESTĂRI. Simptomele sunt asemănătoare răcelilor comune: febră, durere de cap şi dureri musculare, cărora li se pot adăuga stări generale de epuizare, anorexie, greaţă şi vărsături. Rar pot apărea iritaţii pe gât, trunchi, picioare.
COMPLICAŢII. În timp ce cazurile uşoare se pot rezolva de la sine, cele severe pot degenera în encefalite, meningite sau meningo-encefalite şi sunt caracterizate de febră mare, durere de cap, inflexibilitate a gâtului, ameţeală, frisoane, epuizare musculară, paralizie şi chiar comă.
RISCURI DUPĂ VÂRSTĂ. Persoanele de peste 50 de ani au un risc crescut de a dezvolta boli neurologice severe, în timp ce gravidele sau femeile care alăptează nu prezintă riscuri sporite de infecţie.
DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT. Diagnosticul de siguranţă se pune prin extragerea de lichid cefalorahidian (5 ml) printr-o puncţie lombară. Nu există un tratament specific pentru infecţia cu West Nile şi doar în cazurile severe e nevoie de spitalizare. Cum ne protejăm de West Nile. Recomandările specialiştilor Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil tânţarii. Să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau să aplice substanţe care pot îndepărta ţânţarii. Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută. Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.