Primul care a folosit propaganda pentru scopuri personale, de imagine publică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 18 decembrie 2020, 01:56
Se știe că romanii au fost cei mai buni militari din toate timpurile, urmașii și egalii spartanilor. Da, dar pe pământul tare și într-o strategie, dacă s-ar putea spune așa, în două dimensiuni, cât avea câmpul de luptă! Când era vorba de mare, de navigație, curenți, brize, pânze, maree și vâslași – romanii nu se mai descurcau! Au fost cei mai proști navigatori ai tuturor timpurilor, iar marina lor militară a fost o jale! Mai ales când îi aveau ca adversari pe ”popoarele mărilor”, tot felul de grecotei, mauri, nubieni, maltezi și cretani care se nășteau, trăiau și mureau pe mare. Înfruntările la care participau romanii se desfășurau cam așa: apăreau galerele romane, apăreau și pirații. În timp ce navele romane încercau să cârmească, pirații îi împroșcau cu foc grecesc, apoi nefericitele nave romane erau scufundate una câte una, de către pintenul de bronz al navelor piraților, mult mai bine cârmite. Soldații romani care supraviețuiau, erau culeși, făcuți sclavi și puși să tragă la vâsle pe galerele piraților!
O situație cam nesatisfăcătoare, se spunea, cu jumătate de gură, în Senatul Romei. Această situație dezastruasă a durat până când unul dintre clienții lui Mecena a avut o idee genială. Nu i s-a păstrat numele, istoria este ingrată, deseori. Pe scurt, flăcăul acela din Siracuza, cărei Mecena îi vărsa câțiva sestreți ca să-l aplaude când apărea în forum, i-a desenat pe nisip, lui Mecena, o chestie, care l-a început l-a făcut să râdă! Navele romane urmau să renunțe la greul și incomodul pinten de bronz și, în schimb, să se doteze cu turnuri de asalt, ca la asediul unei cetăți, pe uscat. Pereții turnului erau mobili, astfel încât se puteau transforma în punți, care blocau nava ostilă, pe care soldații romani puteau să asalteze galera inamică. Mecena a dat a lehamite din mână și s-a dus la terme!
Dar imaginea turnurilor pe galere nu-i dădea pace. Peste o săptămână, l-a chemat din nou la el pe sicilian, dar împreună cu câțiva generali de seamă (romanii nu aveau amirali) și cu constructori de galere. Toți au fost uimiți, dar încântați de ideea concetățeanului lui Arhimede. Sicilianul a primit daruri bogate și s-a dus fericit la mica fermă pe care o primise de la Mecena. În următoarea lună de zile, zece dintre cele mai mari galere romane au fost modificate la ordinul lui Mecena, li s-a scos pintenul și au primit turnuri. Apoi au fost umplute ochi cu soldați înarmați până în dinți, câteva cohorte ale Legiunii a VII-a Claudia Pia Fidelis, care era renumită pentru oștenii duri, cei mai buni ucigași, money can buy! Mulți fuseseră asasini plătiți, alții gladiatori, câțiva aveau ceva datorii către cetatea eternă, și le plăteau omorând iscusit și repede pe dușmanii Romei.