Primul bancher care pune condiții clare privind schimbarea „dării în plată”. IATĂ criteriile care l-ar determina să nu crească avansul

Primul bancher care pune condiții clare privind schimbarea „dării în plată”. IATĂ criteriile care l-ar determina să nu crească avansul

„Dacă proiectul legii „dării în plată” ar suferi modificări și nu s-ar aplica împrumuturilor în derulare, adresându-se totodată doar cazurilor sociale, atunci aș spune că este o normă bună”,a spus astăzi Philippe Lhotte, șeful BRD, care a enumerat ce schimbări și-ar dori pentru proiectul de lege.

În forma inițiată, legea este ceva între suprarealism și absurd, a mai spus Lhotte. „Clienții nu vor fi avantajați, programul Prima casă va fi suprimat, creditele imobiliare  s-ar acorda mai greu, deci cine beneficiază de fapt de această lege? Doar speculatorii”, a mai declarat bancherul.

În opinia sa, legea ar trebui să aibă efecte doar asupra creditelor viitoare și să se aplice doar în condițiile în care deibitorul deține un singur imobil în care și locuiește.

De asemenea, bancherul a declarat că este de dorit ca valoarea creditelor vizate de lege să fie plafonată, la circa 100.000 de euro și să se stipuleze clar că un debitor poate beneficia o singură dată de prevederile acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, ar fi de dorit ca împrumuturile „Prima casă” să nu intre sub incidența legii.

Potrivit lui Lhotte, dacă aceste condiții ar fi îndeplinite, atunci BRD ar păstra neschimbate condițiile comerciale pentru creditele imobiliare. Cu toate astea, pentru cazurile care ar putea intra sub incidența „dării în plată” ar putea aplica un avans majorat.

În prezent, avansul practicat de bănci pentru creditele imobiliare altele decât cele acordate prin „Prima casă” este de circa 15%. BRD are o rată a neperformantelor de 3,1% pe segmentul credite imobiliare. Din total, 50% sunt credite „Prima casă”.