UPDATE: 14.00: Andrei Filipescu, director juridic în cadrul CNANDR, instituţia care a retrogradat un angajat pe motiv că diploma de licenţă a fost obţinută la „Tehnoeconomia europeană”, spune că au fost verificate toate diplomele angajaţilor şi nu s-a constatat niciun caz similar.
„Dacă o lăsam pe doamna Oprea pe postul de economist am fi devenit aliaţii acestui SRL. Am solicitat clarificări de la Ministerul Educaţiei, ni s-a transmis că instituţia respectivă nu este autorizată şi că diploma nu este legală”, arată Andrei Filipescu. Directorul juridic spune că s-a interesat de procesele pe care le are Universitatea „Tehnoeconomia europeană” şi e nedumerit de faptul că nu s-a dat încă o sentinţă finală. „Ceea ce este ciudat este faptul că nicio instanţă nu s-a pronunţat până acum pe fond, nu a dat dreptate nici absolvenţilor, nici statului, nici universităţii”.
În cursul săptămânii trecute, Evenimentul zilei a prezentat pe larg situaţia universităţii „Tehnoeconomia europeană”, care funcţionează de 20 de ani ca SRL, fără acreditare ori autorizare de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Ministrul nu ştia că universitatea funcţionează
Intervievată de EVZ, Ecaterina Andronescu a atras atenţia că diplomele emise de această instituţie sunt nule. De altfel, ea a încercat să închidă universitatea în cele două mandate anterioare şi chiar credea că a reuşit. „Cum să mai funcţioneze? Ştiam că am închis-o. Acum aflu de la dumneavoastră că încă înmatriculează studenţi”, i-a spus ministrul reporterului EVZ. „Voi cere sprijinul ministrului de Interne”, a mai precizat ea.
Ameninţarea cu moartea şi şpaga de 200.000 de euro
Dezgroparea scandalului a iscat şi un război al declaraţiilor: Ecaterina Andronescu şi-a aminit că rectorul universităţii, Bogdan Dumitraşcu, a ameninţat-o cu moartea. Dumitraşcu, în schimb, susţine că ministrul i-a cerut şpagă de 200.000 de euro pentru a-i autoriza universitatea. Universitate care, susţine el, funcţionează legal. "Forma noastră de organizare este SRL-ul, iar un SRL nu e subordonat Ministerului Educaţiei şi nici nu are nevoie de acreditarea ARACIS. Există o hotărâre judecătorească pe baza căreia a fost înfiinţată universitatea şi orice jurist ştie că peste o hotărâre judecătorească nu se poate trece. Diplomele noastre sunt legale", a declarat el pentru EVZ.
Prima victimă: Gabriela Oprea, de la Compania de drumuri
Efectele mediatizării cazului nu au întârziat să apară: Gabriela Oprea, angajată pe post de economist la CNADNR, a fost transferată pe un post de studii medii, după ce s-a descoperit că diploma ei a fost obţinută la „Tehnoeconomia europeană”. Mai mult, poliţia a început să ia la puricat universitatea. Ioan Curtu, preşedintele ARACIS, spune că săptămâna trecută le-a pus la dispoziţie poliţiştilor o serie de documente care reglementează situaţia universităţilor private şi regulile de funcţionare pe care trebuie să le respecte.
Angajaţi la stat cu diplome de la „Tehnoeconomia europeană”
„Au stat poliţiştii două ore şi jumătate la ARACIS, nu le era foarte clar ce se întâmplă cu această instituţie pentru că, din păcate, Poliţia nu are specialişti în infracţiuni care privesc educaţia. Le-am dat copii după Hotărâri de Guvern, după comunicate trimise instituţiei, după Legea Educaţiei”, spune Curtu. El crede că, în instituţiile de stat, sunt angajaţi mulţi absolvenţi ai acestei universităţi. „Un studiu pe care l-am făcut arată că 85% dintre absolvenţii universităţilor private se angajează la stat, iar cei care studiază la stat se angajează în mediul privat. Se duc la privat cei care vor să câştige bani pe muncă serioasă. E posibil ca mulţi directori de la stat să aibă diplome de la această universitate şi să-şi acopere angajaţii”.
Înscrierile continuă. Profesorii, „numai personalităţi marcante”

Între timp, la „Tehnoeconomia europeană” înscrierile continuă. Un reporter EVZ, care a pretins că este absolvent de liceu interesat să se înscrie la această universitate, a cerut infrmaţii rectorului Bogdan Dumitraşcu.
Redăm mai jos afirmaţiile rectorului, care încerca să îl convingă că universitatea se află în legalitate: 

 • „Puteţi să vă angajaţi în orice instituţie a statului român, care respectă legislaţia în vigoare. Ceea ce probabil aţi văzut sau aţi auzit sunt atacuri abuzive ale unor oponenţi care an de an nu reuşesc să înscrie candidaţi. Este cazul universităţii aflată în subordinea PRO TV-ului, Universitatea Media. Pe lângă Universitatea Media, ei au încercat să-şi creeze şi Universitatea de Ştiinţe Economice, dar nu au reuşit să înscrie candidaţi. Atunci au crezut că, atacând instituţii ca a noastră sau ca „Spiru Haret”, vor reuşi să aducă candidaţi. Şi mai este această doamnă ministru, care este o relicvă a comunismului, şi care nu înţelege că o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, care stă la baza înfiinţării universităţii noatre nu poate fi comentată”.
 • „În ceea ce priveşte legalitatea actelor, avem pe siteul instituţiei noastre zeci de exemple din instituţiile statului român, cum ar fi Ministerul Finanţelor, Prefectură, Ministerul Public, care confirmă clar că studenţii noştri sunt primiţi la concursuri pe post”.
 • „Profesorii noştri provin din instituţiile statului român. O parte sunt profesori universitari, care au predat sau încă mai predau în instituţii de stat, alţii provin din rândul avocaţilor sau sunt directori de bancă. Numai personalităţi marcante”.

Cele mai importante declaraţii pe care le-au dat pentru EVZ protagoniştii scandalului: ministrul Ecaterina Andronescu, rectorul Bogdan Dumitraşcu şi Ioan Curtu, preşedintele ARACIS:
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei:

 • "Ceea ce face acea instituţie este pur şi simplu escrocherie, este o chestiune penală, fals în acte publice". 
 • „Ameninţarea cu moartea, venită din partea domnului Dumitraşcu, se întâmpla demult, în vremea în care eram secretar de stat”.
 • „Haideţi să fim serioşi! Credeţi că dacă eram o şpăgară nu aţi fi aflat până acum, că ar fi fost nevoie să spună domnul Dumitraşcu asta? E atât de josnic. Nici nu aş mai vrea să comentez pe acest subiect. Dacă aş avea timp, l-aş da în judecată”.

Bogdan Dumitraşcu, rectorul Universităţii „Tehnoeconomia europeană”:

 • „N-am ameninţat-o cu moartea. Ea este cea care mi-a cerut mie şpagă de 200.000 de euro ca să-mi acrediteze universitatea".
 • „Forma noastră de organizare este SRL-ul, iar un SRL nu e subordonat Ministerului Educaţiei şi nici nu are nevoie de acreditarea ARACIS. Există o hotărâre judecătorească pe baza căreia a fost înfiinţată universitatea şi orice jurist ştie că peste o hotărâre judecătorească nu se poate trece. Diplomele noastre sunt legale”.

Ioan Curtu, preşedintele ARACIS:

 • "Universitatea aceasta are un şef care nu ţine cont de nimeni şi de nimic, şi nu a fost închisă până acum pentru că Poliţia nu-şi face treaba. Dacă eu vin cu un camion de pepeni şi îi vând pe marginea drumului, imediat mă ia Poliţia. La ei nu e nicio problemă". 
 • „Un studiu pe care l-am făcut arată că 85% dintre absolvenţii universităţilor private se angajează la stat, iar cei care studiază la stat se angajează în mediul privat. Se duc la privat cei care vor să câştige bani pe muncă serioasă. E posibil ca mulţi directori de la stat să aibă diplome de la această universitate şi să-şi acopere angajaţii”.

(A contribuit: Marian Păvălaşc)
CITEŞTE ŞI:

 • Universitatea fantomă, greu de închis. Ecaterina Andronescu, ameninţată cu moartea. „Cer ajutor ministrului de interne”
 • Meciul dur Ecaterina Andronescu vs rectorul universităţii neacreditate. Episodul „Şpaga”