Primele semne de dez-Izolare în Europa. Ce înseamnă „Noua Normalitate”?

Primele semne de dez-Izolare în Europa. Ce înseamnă „Noua Normalitate”?

Cele dintâi măsuri benefice pentru economie vor intra în vigoare începând cu săptămâna viitoare, după sărăbătorile Paștelui Catolic și Protestant.

În Europa, unii încep să vadă luminița de la capătul tunelului. Primele două țări care anunță măsuri de ieșire din izolare sunt Austria și Danemarca. Ele vor intra în vigoare de săptămâna viitoare, după sărbătorile pascale.

Austria începe prin a permite redeschiderea magazinelor, Danemarca, prin redeschiderea școlilor primare, scrie Le Point.

„Este corect și justificat să începem o deschidere lentă”, a explicat prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, cu ocazia unei conferințe de presă ținute la Copenhaga.

Ea a adăugat:

„Însă cu condiția ca fiecare să păstreze distanța și să se spele pe mâini. Vom avea de trăit cu numeroase restricții încă multe luni de zile.”

La Viena, cancelarul Sebastian Kurz, care a vorbit din spatele unui panou protector de plexiglas, a folosit un limbaj asemănător. El a prezentat drumul care duce spre o „nouă normalitate” și care trece printr-o „deschidere a societății în etape”.

Restricțiile deplasărilor individuale sunt prelungite până la sfârșitul lui aprilie, școlile austriece rămân închise până la jumătatea lui mai.

Purtarea măștii rămâne obligatorie pe stradă și în clădirile publice.

Însă micile magazine, cu o suprafață mai mică de 400 de metri pătrați, ca și marile magazine de bricolaj și grădinărit își vor putea deschide porțile pe 14 aprilie. Resturantele și hotelurile, o lună mai târziu.

Adunările rămân interzise până la sfârșitul lui iunie cel puțin.

Faimosul festival de muzică de la Salzburg încă speră ca ediția de anul acesta, care începe la sfârșitul lui iulie, să aibă loc.

Călătoriile internaționale care nu sunt indispensabile sunt interzise până la noi dispoziții.

„Am reușit să traversăm criza mai bine decât alte țări”, a spus Sebastian Kurz. Austria a fost una dintre primele țări europene care a adoptat izolarea întregii populații, la jumătatea lui martie.

Cifrele noilor infecții, care au devenit mai mici decât cele ale vindecărilor, permit relaxarea, însă Kurz a avertizat că nu va ezita să revină asupra deciziilor în caz de nevoie.

Din 12.058 de cazuri de COVID-19 înregistrate în Austria, 204 persoane au decedat, iar circa o mie de bolnavi sunt încă spitalizați.