Un nou studiu publicat în revista Nature aduce oamenii de știință cu un pas mai aproape de a răspunde la întrebarea fundamentală legată de apariția apei pe pământ
În studiul lor, cercetătorii au analizat meteoriții descoperiți pe Terra, după ce aceștia au plutit în spațiu, încă de la formarea sistemului solar, acum 4,5 miliarde de ani.
Astfel au descoperit că acești meteoriți aveau un conținut extrem de scăzut de apă - de fapt, erau printre cele mai uscate materiale extraterestre măsurate vreodată.
Aceste rezultate, care au permis cercetătorilor să îi excludă ca sursă primară a apei de pe Pământ, ar putea avea implicații importante pentru căutarea apei - și a vieții - pe alte planete.
”Am vrut să înțelegem cum a reușit planeta noastră să obțină apă, deoarece nu este complet evident. Să obții apă și să ai oceane la suprafață pe o planetă mică și relativ aproape de soare este o provocare”, a declarat profesorul Megan Newcombe, de la Facultatea de Maryland, din Statele Unite.
Au fost analizați șapte meteoriți
Echipa de cercetători a analizat șapte meteoriți topiți la contactul cu atmosfera terestră, la miliarde de ani după ce s-au desprins din cel puțin cinci planete-similare.
Într-un proces cunoscut sub numele de topire, multe dintre aceste planete mici au fost încălzite de descompunerea elementelor radioactive în istoria timpurie a sistemului solar, ceea ce le-a făcut să se separe în straturi cu crustă, manta și miez.
Liam Peterson, student absolvent de geologie la UMD, a folosit o microsondă electronică pentru a măsura nivelurile de magneziu, fier, calciu și siliciu, apoi s-a alăturat echipei profesorului Newcombe de la Laboratorul Pământului și Planetelor de la Carnegie Institution for Science.
"Apa este considerată a fi un ingredient pentru ca viața să poată înflori, așa că, pe măsură ce privim în univers și găsim toate aceste exoplanete, începem să ne dăm seama care dintre aceste sisteme planetare ar putea fi potențiale gazde pentru viață. Pentru a putea înțelege aceste alte sisteme solare, vrem să îl înțelegem pe al nostru”, a spus Newcombe, citat de sciencedaily.com.