În contextul cutremurelor din ultimele săptămâni, autoritățile române iau atitudine și promit că vor începe primele evaluări vizuale ale imobilelor din Capitală însă, deși au prioritatea cele construite în comunism, nu toate vor fi analizate de experți.
Precizările au fost făcute, vineri, de şeful Departamentului Urbanism de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, Bogdan Suditu, la finalul unei discuţii tehnice la care au fost prezenți și reprezentanţi ai PMB, ai Primăriilor de sector, ai Ministerului Dezvoltării, ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ai Universităţii Tehnice de Construcţii şi ai unor ONG-uri.
Clădirile construite înainte de 1968 vor fi verificate primele
Astfel, potrivit acestuia, au prioritate blocurile cu cel puţin trei etaje construite înainte de 1968 şi construcţiile din domeniul educaţiei şi al sănătăţii. Însă, deși sunt peste 10.000 la număr, nu toate vor fi verificate, deoarece ele nu reprezintă riscuri majore și nu sunt vulnerabile.
Suditu a explicat că în cadrul evaluării vizuale rapide va avea un rol important tipul de structură a clădirilor. „Sunt foarte vulnerabile clădirile cu parterul flexibil. Şi atunci, cunoscând informaţiile astea din surse oficiale, chiar dacă au fost anvelopate, dacă o clădire este cu parter flexibil, un bloc care la parter are magazine, nu trebuie neapărat să vedem o crăpătură ca să înţelegem că este potenţial vulnerabil”, a spus el.
În acest sens, urmează ca toate informațiile despre blocurile ce trebuie verificate să fie introduse într-o hartă a clădirilor și să se stabilească ce responsabilități revin Primăriei de Sector, respectiv Primăriei Capitalei.
El a făcut referire și la noile modificări ce vizează faptul că blocurile pot fi reabilitate fără acordul tuturor proprietarilor și a spus că atunci când se vor începe lucrările vor fi debranșați de la utilități. În aceste situații, locatarii vor fi relocați în perioada consolidării clădirilor, iar statul va pune la dispoziția acestora locuri în care să stea.
Evaluarea vizuală nu va permite încadrarea clădirii într-o clasă de risc seismic
La rândul său, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, a spus că această evaluare vizuală rapidă nu va face ca blocurile să fie încadrate într-o clasă de risc seismic, ci va permite acordarea unui scor, astfel încât clădirile să fie prioritizate în vederea expertizelor tehnice şi a consolidărilor.
Potrivit acestuia, AMCCRS are deja în componenţă un birou de identificare vizuală, cu specialişti angajaţi, iar dintre aceștia, 12 vor participa în aprilie la cursurile organizate de Universitatea Tehnică Bucureşti, Agerpres.