Primele declaraţii ale ministrului Educațieiale. Concursul pentru directorii de şcoală va fi oprit
- Gabriel Fere șteanu
- 19 septembrie 2016, 00:00
La mai bine de o săptămână de tensiuni în învăţământ, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, face primele declaraţii în scandalul concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli. Reacţia vine după ce Evenimentul zilei a prezentat problemele pe care le-ar putea genera această măsură în sistemul educaţional
Schimbarea directorilor în toate şcolile, cu o rapiditate uimitoare şi o metodologie publicată cu doar o lună înainte de începrea probelor, au generat mii de reacţii în toate şcolile din România. Miercuri, Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, a introdus o modificare legislativă pe Legea Educaţiei prin care ar putea fi amânate concursurile pentru posturile de directori din şcoli, până vara viitoare, deşi ministerul a programat competiţia pentru această toamnă.
Ministrul crede, mai degrabă, că doar politicenii sunt nemulţumiţi
În replică, ministrul Educaţiei îşi susţine, în continuare, măsura, ignorând semnalele venite din partea dascălilor. El este de părere că nu actorii educaţionali nu sunt de acord cu măsura, ci doar politicienii, care vor control în unităţile de învăţământ: „Cei care au amendat Legea Educației nu vor să piardă controlul politic asupra școlilor, pe scurt. Acest control se manifestă în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obține pe bază unui concurs public în care dovedește că are capacitatea de a conduce școală sau liceul în care funcționează. Procedural, suntem blocați în organizarea acestor concursuri dacă amendamentul va fi adoptat (de Senat - n.r.) până pe 12 octombrie, când calendarul a anunțat clar că avem prima probă a acestui concurs național. Va trebui să oprim procedura”, a declarat ministrul într-un interviu acordat Digi24.
Singura soluţie viabilă ,,Acum ori niciodată”
Dumitru a subliniat că organizarea concursului, în vara viitoare, ar putea transforma iniţiativa într-una mai puţin „transparentă şi corectă”. El a susținut că metodologia de organizare a concursurilor, în forma acutală, nu dă voie la aranjamente politice. Mai departe, Dumitru a explicat şi cum un director ar putea deveni „agent electoral”: prin influența pe care o are asupra colegilor din școală, părinților, elevilor, el poate promova acțiunile‚ unui partid sau altuia.