Statul acordă stimulente financiare pentru tineri

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Statul acordă prime de inserție pentru tinerii care aleg să se angajeze. Stimulentele financiare pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 2.500 de euro.

Guvernul, prin ministerul Muncii și Solidarității Sociale, caută noi metode pentru a rezolva probleme din piața muncii. În acest sens oferă tinerilor prime de inserție care pot ajunge și până la 2.500 de euro pentru tineri.

România se confruntă în cotinuare cu o rată mare de șomaj, mai ales în rândul populației tinere. Tinerii au mari probleme în a-și găsi un loc de muncă stabil, iar acest lucru destabilizează economia.

Prime consistente pentru tinerii care se angajează

Pentru a combate rata mare de șomaj, ministerul Muncii și Solidarității sociale acordă prime și indemnizații pentru tinerii care se angajează. Această măsură, sunt de părere oficialii de Muncă, stimulează creșterea economică și poate dezvolta noi planuri investiții și oportunități de afaceri.

Totodată, prin acordarea primelor pentru tineri, ministrul Muncii urmărește reducerea dependenței de programele de asistență socială, iar tinerii își pot construi o carieră stabilă care să le asigure un venit regulat. Prin urmare, sumele pe care le acordă ministerul Muncii sunt de ordinul sutelor de mii de lei.

Cu alte cuvinte, statul acordă prime de inserție tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă, dispuși să își schimbe domiciliul. De exemplu, ministerul Muncii alocă până la 12.500 de lei pentru acei tinerii care au găsit un loc de muncă la 50 de kilometri distanță de domiciliu.

Stimulentele financiare ajung până la 12.500 de lei

Primele pe care le acordă Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin ANOFM, pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 12.500 de lei. Astfel, statul îi va recompensa cu 1.000 de lei pe tinerii șomeri neindemnizați, dar care își găsesc un loc de muncă. Primele și stimulentele financiare se vor acorda după cum urmează:

  • „Prima de inserție - 1.794 de lei  (3xISR)  pentru absolvenții din evidențele ANOFM care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni;
  • Prime de mobilitate:
  • de încadrare - maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu;
  • de instalare -12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu;
  • de relocare - 900 lei/lună, timp de 36 luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu”, potrivit unui comunicat transmis de ministerul Muncii pe pagina de Facebook.

Sursa foto: dreamstime.com

Obiectivele ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu

„Integrarea tinerilor pe piața muncii este un obiectiv major. De aceea avem măsuri concrete de sprijin în acest sens. Ne dorim ca tinerii să se formeze, să muncească și să aducă plus-valoare pentru ei și pentru societate aici, acasă.

În egală măsură ne dorim să revină în țară cât mai mulți dintre tinerii români plecați la muncă peste hotare. Asigurăm și servicii de consiliere profesională și de profilare, de formare profesională, dar și de evaluare și recunoaștere a competențelor profesionale obținute”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministru al Muncii și Solidarității Sociale