Europa se pregătește pentru cea mai caldă lună ianuarie din ultimele decenii

Europa se pregătește pentru cea mai caldă lună ianuarie din ultimele deceniiSursa: Dreamstime.com

Temperaturile neobișnuit de calde ușurează presiunea în UE asupra stocării gazului, lucru care-l nemulțumește pe Vladimir Putin. Prețurile scad la nivelurile din 2021, deoarece condițiile blânde reduc cererea.

Europa va avea cea mai caldă lună ianuarie din ultimele decenii, ceea ce va atenua criza de energie care a afectat regiunea timp de mai multe luni. Condiţiile blânde vor persista probabil în întreaga regiune până la sfârşitul lunii, un front atmosferic puternic blocând aerul rece polar.

Deşi a stârnit îngrijorări legate de climă, căldura din ultimele două săptămâni a fost un avantaj pentru naţiunile UE, care se luptă cu o criză apăsătoare a costului vieţii, care a dus la creşterea facturilor la energie şi a inflaţiei în gospodării.

În Europa, temperaturi sub media pe 10 ani

Temperaturile sunt prognozate să se situeze între 2 şi 5 grade celsius peste normal în Franţa şi Germania până la 17 ianuarie, ceea ce va face ca cererea de încălzire în Europa să se situeze sub media pe 10 ani.

De exemplu, în Marea Britanie, care a avut cel mai cald an înregistrat în 2022, este probabil ca temperaturile blânde să persiste în această lună, potrivit Met Office. Pentru Europa, prima jumătate a lunii s-ar putea număra printre cele mai călduroase înregistrate în ultimele decenii, dacă lucrurile se desfăşoară aşa cum se aşteaptă.

Deşi avem temperaturi de primăvară, criza energetică nu s-a încheiat

Reducerile profunde ale aprovizionării Rusiei continuă să fie o sursă de îngrijorare, deoarece înlocuirea volumelor uriaşe este dificilă. Fluxurile zilnice către Uniunea Europeană au scăzut cu aproximativ 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi există un risc real ca livrările rămase să fie oprite, potrivit unui raport al băncii ING.

Acesta este un motiv pentru care guvernele încă îi îndeamnă pe cetăţeni să continue să economisească energia. De asemenea, vremea s-ar putea schimba rapid.

O rafală de frig în următoarele zile ar putea împinge temperaturile din Finlanda, nordul Suediei şi Norvegia, Belarus şi statele baltice cu 3 până la 5 grade celsius sub nivelurile medii, potrivit Oliviei Birch, meteorolog la The Weather Company.

Marea Britanie ar putea avea parte, de asemenea, de „câteva intervale mai reci", a declarat Nicola Maxey, meteorolog la Met Office, scrie  businesslive.co.