Evenimentul Zilei > Justitie > Primarul Constanței plusează în războiul cu ANI și DNA. Radu Mazăre a mai dat un contract firmei la care a fost acționar
Primarul Constanței plusează în războiul cu ANI și DNA. Radu Mazăre a mai dat un contract firmei la care a fost acționar

Primarul Constanței plusează în războiul cu ANI și DNA. Radu Mazăre a mai dat un contract firmei la care a fost acționar

Primăria Constanța va plăti suma de 8.406.568 de lei fără TVA, în următorii trei ani, pentru paza instituției. Contractul a fost atribuit, pe 28 noiembrie 2014, firmei Conpress Holding SRL, societate specializată, printre altele, în „activități de protecție și gardă”.

Tovărășii de litoral

Firma i-a avut ca acționari, până în 2002, pe primarul Radu Mazăre și pe președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. De altfel, inspectorii ANI au sesizat procurorii anticorupție în cazul a două contracte date de Primăria Constanța către Conpress Holding. Valoarea totală a contractelor este de 4,6 milioane de euro. Acuzațiile: conflict de interese. Contractul are denumirea „serviciu de asigurare a integrității bunurilor publice și private aparținând Primăriei în perioada 1 decembrie 2014 – 30 noiembrie 2017”, „cu excepția serviciilor de transport”, se mai arată în anunțul de atribuire publicat, pe 7 ianuarie 2015, în sistemul de achiziții publice.

În ciuda valorii consistente și a numărului mare de firme de pază care ar fi putut concura pentru adjudecarea acestui contract public, s-a primit o singură ofertă care a și fost acceptată de Primărie.

Afacerile societății

Conpress Holding a mai făcut afaceri cu Primăria Constanța. Administrator al societății este Sanda Ciocoiu, care deține 48 % din firmă. Ea a intrat în firmă în aprilie 2002, atunci când a preluat părțile sociale de la Mazăre și de la Constantinescu. Un alt acționar al firmei este Sorin -Gabriel Strutinsky, care deține 24% din firmă. Acesta este prieten vechi și partener de afaceri al cuplului Mazăre- Constantinescu. Potrivit ANI, Strutinsky și Mazăre sunt asociați ca persoane fizice, sau prin intermediul persoanelor juridice din care fac parte, în alte opt societăți comerciale.

Cum a crescut prețul pazei

Cel de-al treilea acționar al Conpress Holding a fost Mihail -Gheorghe Cârciog, decedat de aproape patru ani. Surse judiciare au declarat ,pentru „Evenimentul zilei”, că acest lucru este posibil deoarere ceilalți acționari nu au considerat necesar să facă modificările la Registrul Comerțului, deși legea spune că acest lucru trebuia făcut în 15 zile de la decesul acționarului. La sfârșitul anului 2011, aceeași firmă Conpress Holding a câștigat administrarea serviciului de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța, pentru o perioadă de trei ani, în intervalul 1 decembrie 2011 – 30 noiembrie 2014. Valoarea contractului s-a ridicat la 2.029.068 de lei. Astfel, trei ani mai târziu, același serviciu costă de patru ori mai scump.