Evenimentul Zilei > Justitie > Primarul Chiliman și consilierul Moisescu, din nou la judecata Instanței Supreme
Primarul Chiliman și consilierul Moisescu, din nou la judecata Instanței Supreme

Primarul Chiliman și consilierul Moisescu, din nou la judecata Instanței Supreme

Judecătorii se pronunță pe cererile de arestare din „lotul Chiliman” în dosarul traficului de influență. Comisioanele de la Primăria Sectorului 1 ar fi ajuns la Vlad Moisescu care le împărțea strict. Contractul de împrumut de 3 miliarde de lei, descoperit la percheziție, nu este recunoscut de soacra lui Moisescu

Primarul Sectorului 1 află astăzi, împreună cu Vlad Moisescu, Ioana Costescu și consilierul local Ion Brad dacă vor fi arestați. Peste două zile, cei patru inculpați vor afla, de asemenea, dacă judecătorii vor ridica sechestrul pus pe averile lor. În acest caz, anchetatorii susțin că prejudiciul este de 3 miliarde de lei, sumă care a și fost trecută pe un contract de împrumut găsit în casa familiei Moisescu.

Judecătoarea Leontina Șerban de la Instanța Supremă și-a motivat hotărârea de a-i cerceta sub control judiciar pe cei patru suspecți. Astfel, ea a considerat că grupul nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică și că nu este îndeplinită decât una dintre condițiile, necesare și obligatorii, pentru luarea măsurii arestării preventive.


FOTO: Vlad Moisescu nu a putut fi contactat pentru a explica misterul contractului de împrumut dintre soacra și soția saPotrivit documentului, anchetatorii au împotriva celor patru de la Primăria Sectorului 1 trei tipuri de probe: declarațiile a trei martori cu identitate protejată, interceptări telefonice și patru martori care au povestit cum se derulau licitațiile publice la Primăria Sectorului 1. Printre ei se află și fostul director al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sector 1.

Cu toții au susținut că toate contractele publice mari erau câștigate de câteva firme de construcții, societăți care „cotizau” lui Vlad Moisescu cu 10%- 15% din valoarea contractelor atribuite. Banii ar fi fost predați în numerar, în sediul Primăriei sau la sediul partidului liberal, cu o frecvență de 3- 4 ori pe an. În replică, avocații celor patru au susținut că faptele de care sunt acuzați nu au fost descrise în amănunt și că suspecții pot fi cercetați în stare de libertate.

Înțelegere de 11 ani

Anchetatorii susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup încă din 2004, urmărind „comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite”. Avocatul lui Chiliman a arătat că în declarațiile martorilor enumerați în referat nu se menționează numele clientului său.

Ce spune despre bani soacra politicianului, Flavia Ciocodei

În urma perchezițiilor făcute la domiciliul fostului trezorier al PNL, procurorii anticorupție au descoperit un contract de împrumut încheiat în 2009 între soacra lui Vlad Moisescu, Flavia Ciocodei (foto) și soția. Soacra și-ar fi împrumutat fiica cu suma de 3 miliarde de lei, o sumă fabuloasă, despre care Vlad Moisescu spune că ar fi vorba de lei vechi. Reporterii televiziunii Digi24 au reușit să discute cu soacra care și-ar fi împrumutat fiica cu exorbitanta sumă. Acesta locuiește într- un apartament din zona „Tineretului”, iar vecinii o descriu drept o pensionară modestă.


FOTO: Flavia Ciocodei Ciocodei nu a negat existența contractului de împrumut, ci doar valoarea acestuia. Din materialul video rezultă că femeia circulă cu taxiul și a început să râdă când a fost întrebată de un contract de împrumut de 670 milioane de euro.

Reporter: Cu fiica dumneavoastră ce contract aveți?

Flavia Ciocodei: Treaba mea!

Reporter: Se spune că acei bani, acel contract masca șpăgile luate de domnul Moisescu.

Flavia Ciocodei: Treaba dumneavoastră ce spuneți și ce se spune…

Reporter: Ginerele dumneavoastră este implicat în acel caz și numele dumneavoastră a apărut pe acel contract…

Flavia: Vorbiți cu el.

Reporter: E vorba de 600 de milioane de euro despre care procurorii spun că dvs. i-ați împrumutat fiicei.

Flavia: Procurorii spun multe tâmpenii. Întrebați-i pe procurori ce dovezi au.

Reporter: Păi dovezile sunt reprezentate de contractul făcut de dumneavoastră, cu fiica dumneavoatră.

Flavia: Asta-i treaba mea!

Reporter: De 600 de milioane de euro!

Flavia: Pff…Cum 600 de milioane de euro? Nici nu știu să număr atât.

Reporter: Știați de șpăgile de la Primăria Sectorului 1?

Flavia: Ce să știu eu, domnule? Lasă-mă în pace!