Primăriile, nemulţumite de contractele cu radarele fixe

Primăriile, nemulţumite de contractele cu radarele fixe

O firmă cu sediul în Olanda, IRSA, încasează 80% din amenzile pentru depăşirea limitelor legale de viteză aplicate în urma înregistrărilor video în cadrul parteneriatelor încheiate cu mai multe primării din judeţul Ialomiţa.

Dacă în conturile autorităţilor locale ajunge un procent de 20% din fiecare amendă achitată, Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa nu primeşte niciun lei. Asta deşi Poliţia Ialomiţa verifică şi validează imaginile într-un centru amenajat în sediul de la Slobozia, identifică proprietarii autoturismelor, încheie procesele verbale de contravenţie şi asigură paza radarelor pe trepied şi a celor fixe. 

6.000 de amenzi în trei luni

Parteneriatul dintre firma furnizoare de echipamente şi autorităţile locale s-a făcut datorită IPJ Ialomiţa, instituţie care le-a dat la semnat primarilor contractele cu procentele dinainte stabilite. „Am fost chemaţi la poliţie toţi primarii unde au pus radare şi ne-au dat să semnăm hârtiile. Nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem mulţumiţi cu procentul de 20% dar nici noi, primarii, n-am cerut ceva în plus”, spune Elena Cristea, primar în comuna Perieţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit documentului semnat în numele IRSA de P. W. ter Meulen, contractul s-a încheiat în luna aprilie 2008 pentru o perioadă pilot de un an, în care la fiecare trei luni se trage linie, se adună banii şi se împart conform algoritmului după care, dacă treaba merge bine, perioada de valabilitate se extinde la 7 ani.

În primele trei luni de funcţionare a unei camere montate pe trepied în faţa postului de poliţie din Perieţi au fost înregistrate şi validate 6.000 de depăşiri ale vitezei legale de deplasare, ceea ce înseamnă că un echipament evaluat la 10.000 euro a generat încasări de cel puţin 80.000 euro, dacă luăm în calcul amenda minimă achitată la jumătate în termen de 48 ore.

În acest moment sunt încheiate contracte cu primăriile Coşereni, Moviliţa, Bucu, Andrăşeşti, Perieţi, Ciocârlia şi municipiul Slobozia, acolo unde primarul Gabi Ionaşcu s-a angajat să asigure minimum 6.000 de amenzi aplicate şi încasate în fiecare lună.