Primarii de sector, aleşi de Consiliului General
- Antoaneta Etves
- 17 ianuarie 2011, 18:39
PROIECT PDL. Primarii de sector aleşi din rândul consilierilor generali şi bugete locale stabilite de Consiliul General al Municipiului Bucureşti(CGMB). Asta le pregătesc PDL-iştii bucureştenilor pentru localele din 2012.
Potrivit unui proiect de lege al Capitalei, pus pe hârtie de deputatul PDL Vasile Gherasim şi susţinut de Elena Udrea care-l vrea trecut de parlament în acest an, primarii de sector n-ar mai fi aleşi în mod direct, ci de CGMB din rândul consilierilor generali. Aceştia, la fel ca Primarul General, ar urma să fie selectaţi în urma unui scrutin uninominal. Ca şi primarii de sector, viceprimarii ar fi desemnaţi tot de CGMB.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, consiliile locale vor fi desfiinţate, în compensare numărul consilierilor generali crescând de la 55, câţi sunt în prezent, la 90. Şefi peste finanţe, taxe şi impozite Puterile Consiliului General nu s-ar rezuma doar la numirile primarilor şi viceprimarilor de sector. Consilierii generali vor fi cei care vor stabili şi bugetele sectoarelor şi chiar impozitele şi taxele locale.
CGMB "aprobă bugetele sectoarelor, împrumuturile, virările de credite şi modul de utilizare a rezervei bugetare la nivelul sectoarelor, aprobă contul de încheiere a exerciţiului bugetar la nivelul sectoarelor, stabileşte impozite şi taxe locale de la nivelul sectoarelor, precum şi taxe speciale la nuvelul sectoarelor", prevede proiectul de lege pe care PDL-iştii îl au în lucru. Primarul de sector, lăsat să facă documentaţii Lăsat fără consiliu local, primarului de sector i-ar rămâne să gestioneze bugetul pe care îl primeşte de la Consiliul General, să întocmească documentaţii pentru lucrări de investiţii, precum şi studii, prognoze şi programe de dezvoltare economico-socială pe care să le supună aprobării CGMB.
Cât priveşte autorizaţiile de construcţie, edilii sectoarelor ar avea competenţă doar pentru eliberarea celor care presupun un regim de înălţime P+2.
Democrat-liberalii îşi motivează iniţiativa prin faptul că la nivelul Capitalei s-a constatat o dezvoltare neunitară a sectoarelor, consecinţă a alegerii uninominale a primarilor înregimentaţi politic diferit şi " generând astfel aplicarea unor programe politice diferite la nivelul lor".
Modificările propuse, susţin democrat-liberalii, nu ar duce la dispariţia sectoarelor însă acestea "vor fi supuse unei politici de dezvoltare unitare, cetăţenii Capitalei fiind astfel protejaţi de tendinţele dezvoltărilor cu particularităţi a sectoarelor". Plan mai vechi al PDL-iştilor
Planurile PDL nu sunt însă de dată recentă. În 2007, Adrian Videanu, din scaunul de Primar General susţinea promitea promovarea de către democraţi a unei Legi a Capitalei.
"Potrivit sistemului care se practică la Madrid, primarul este ales prin vot direct şi are puteri depline în luarea deciziilor, în timp ce primarii de sectoare sunt aleşi de către consiliul general. Potrivit modelului parizian, primarul este ales prin vot direct, primarii de sectoare alcătuiesc consiliul. Primaria funcţionează, astfel, ca un guvern, iar primarul este ca un prim-ministru al oraşului", prezenta Videanu variantele luate în calcul.
Subiectul a fost reluat, la sfârşitul anului trecut şi de ministrul dezvoltării Elena Udrea, şefă la PDL Bucureşti.
Udrea a anunţat că democrat-liberalii lucrează la Legea Capitalei şi a dat ca termen de adoptare a acesteia data de 1 iulie 2011.
"Măsurile pe care le vom introduce arată că decizia, strategia de dezvoltare a Capitalei să se facă la Primăria generală, iar primăriile de sector să le pună în aplicare. (…) Susţinem un buget agregat, administrat la nivelul primarului general, iar primarii de sector să fie ordonatori secundari de credite", declara ea, la vremea respectivă.