Primarii s-au procopsit cu centurile. „Cadoul” făcut de Orban, edililor

Primarii s-au procopsit cu centurile. „Cadoul” făcut de Orban, edililor

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că Guvernul a adoptat deja „o ordonanţă de urgenţă prin care am hotărât să transferăm către primării proiectele de construcţie a centurilor”. 

 

Anunțul lui Orban a fost făcut pe şantierul autostrăzii din Biharia. Astfel, mai multe proiecte de centuri rutiere vor fi transferate către primăriile din ţară dacă au documentaţiile tehnico-economice avizate la CNAIR, printre acestea fiind şi proiectele celor două centuri ocolitoare din judeţul Bihor: centura Aleşd de pe DN1 şi centura Beiuş (Beiuş-Ştei-Vaşcău).

„În cadrul şedinţei de guvern de ieri, am adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care am hotărât să transferăm către primării proiectele de construcţie a centurilor. Pentru toate proiectele de construcţie a centurilor pentru care există documentaţii tehnico-economice aprobate la nivelul CNAIR, aceste documentaţii vor fi predate către autorităţile locale, autorităţi care vor beneficia de finanţare europeană prin POIM pentru centurile ocolitoare, iar partea de cofinanţare va fi asigurată din bugetul Ministerului Transporturilor", a declarat Ludovic Orban.

Premierul a menţionat că, anul acesta, au fost alocaţi bani atât pentru centura Aleşd, cât şi pentru centura Beiuş.

El a afirmat că decizia de a transfera managementul proiectelor centurilor către anumite municipii ţine cont de câteva considerente.

„Primul considerent: frontul de lucru pentru marile proiecte de infrastructură pe care va trebui să le administreze CNAIR va fi extrem de mare şi va fi foarte dificil să se ocupe de proiecte mici. Doi: cei care cunosc cel mai bine situaţia şi resimt cel mai mult nevoia sunt municipalităţile, mai ales pe trasee cu trafic foarte mare cum este centura Aleşd, care e pe DN1.

După centura Bucureştiului, este tronsonul de drum naţional cu cel mai mare trafic. Deci municipalităţile sunt cele mai interesate să facă proiectele. Trei: chiar dacă nu au resursele financiare necesare, noi le asigurăm atât fondurile europene, cât şi partea de cofinanţare de la bugetul Ministerului Transporturilor", a mai conchis Orban.

Premierul Ludovic Orban, împreună cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode au participat vineri la semnarea contractului de proiectare şi execuţie pentru tronsonul 3C2 Biharia- Chiribiş din Autostrada Transilvania, în lungime de 28,55 kilometri, între asocierea de firme condusă de Trameco şi CNAIR. Valoarea contractului este de 388,552 milioane de lei, informează Agerpres.