În urma articolului, Primăria orașului Voluntari ne-a trimis următoarele precizări:
„Orașul Voluntari nu este în faliment, iar informația data drept certă în material este falsă și neverificată! Nevoie de fonduri există în orice unitate administrativ teritoriala din Romania, nu doar în Orașul Voluntari.
Gradul de îndatorare actual al Instituției Primăriei Orașului Voluntari este de doar 15,07%, în continuă scădere, deci nu poate fi vorba de așa-zisul faliment.
Exista o situație financiară dificilă din cauza faptului că au fost înjumătățite sumele încasate din cotele defalcate din impozitul pe venit. Mai exact, din fila de plan emisa de către Ministerul Finanțelor Publice — ANAF privind cotele defalcate din impozitul pe venit pe anul 2024, s-a încasat suma de 142.183.080 lei, din totalul de 239.923.000 lei. Asta inseamnd sume pentru investiții și cheltuieli curente mai mici cu peste 41%!
Subliniem că lipsa acestor fonduri este cauza principala a dificultăților financiare intâmpinate, nu procesul de faliment la care fac referire unele surse”.
Primăria orașului Voluntari se confruntă cu datorii mari. Edilul localității, Florentin Pandele, a cerut Consiliului Județean Ilfov bani pentru plata facturilor restante.
Primăria Voluntari nu mai are bani pentru curent și gunoi. Instituția a trimis două adrese către Consiliul Județean Ilfov, în care cere șase milioane de lei, pe care i-ar înapoia în următoarele șase luni. În documente, Pandele afirmă că localitatea pe care o administrează se află „în situație de extremă dificultate financiară”.
Florentin Pandele se apără, spunând că în 2024 a primit doar 142 de milioane de lei din „cotele defalcate din impozitul pe venit”, în loc de 240 de milioane de lei .
Conform aceleași surse, Consiliul Județean Ilfov intenționează să scoată din fondul de rezervă doar trei milioane de lei. Aceștia sunt destinați orașului Voluntari, „în vederea remedierii de extremă dificultate cu care se confruntă, ca urmare a imposibilității de a achita facturile restante”.
Datorii mari
Restanțe primăriei din Voluntari sunt foarte mari: 4,3 milioane de lei la salubritate, 900.000 de lei la iluminatul public, 703.000 lei la transport public, 647.000 lei – apă canalizare, 487.000 lei – energie și 320.641 – la Învățământ. Unele dintre cele mai mari cheltuieli ale primăriei Voluntari sunt făcute tocmai de o firmă înființată de primărie: Televol Systems, specializată în Telecomunicații. Acesta are un contract de 8.000 de lei cu instituția pentru „servicii întreținere rețea”.
De asemenea, de 1 martie, primăria Voluntari a comandat 15.000 de mărțișoare care costau un euro bucata. Astfel, din bugetul consiliului local au dispărut rapid 15.000 de euro.
Cum se apără Pandele
Florentin Pandele a răspuns acuzațiilor susținând că moticul pentru care primăria pe care o conduce a ajuns în această situație este "faptul că din fila de plan emisă de Ministerul Finanțelor Publice – ANAF privind cotele defalcate din impozitul pe venit pe anul 2024, la data prezentei s-a încasat suma de 142,183.080 lei (59%) din totalul de 239.923.000 lei", conform defapt.ro.