Primăria taie cablurile de pe stâlpi

Primăria taie cablurile de pe stâlpi

Cablurile de telecomunicaţii spânzurate de stâlpi în perimetrul Piaţa Unirii - Piaţa Alba Iulia - Piaţa Hurmuzachi - Dristor ar trebui să fie, de azi, istorie.

Operatorii de telecomunicaţii din Bucureşti nu s-au grăbit însă să-şi ia firele de pe stâlpii de iluminat, cu toate că, potrivit primăriei, perioada legală s-a încheiat pe 11 februarie. Firmele erau obligate să de zafecteze cablurile şi să le mute în reţeaua construită în cadrul proiectului NetCity.

"Nu există alternativă"

Operatorii ridică din umeri, spun că reţeaua realizată până în prezent de firma UTI nu e funcţională şi că „NetCity s-a născut mort“. „Există tronsonul principal, dar derivaţiile de la acesta la locuinţe nu au fost făcute. Practic, nu există o alternativă reală la sistemul utilizat în prezent“, a declarat Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu. Acesta a precizat că, în forma lui actuală, NetCity presupune ca reţelele principale să fie mutate în subteran, iar legăturile cu fiecare utilizator să fie realizate prin fibră optică, ceea ce ridică enorm costurile şi face serviciile inaccesibile pentru mulţi utilizatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, în perioada următoare, inspectorii municipali vor monitoriza măsurile luate pentru mutarea cablurilor şi, dacă e cazul, vor aplica sancţiuni şi vor degaja stâlpii de iluminat.

Cetăţenii, posibile victime „Dacă primăria va îndrăzni ca, pe lângă sacţiuni, să taie cablurile, singurul rezultat va fi că vor pica toate reţelele şi vor fi afectaţi toţi clienţii“, spune Petric. Pe de altă parte, coordonatorul proiectului NetCity crede că nu va fi nicio „victimă“. „Până acum, am încheiat contracte cu nenumăraţi furnizori de servicii prin cablu şi nu cred că vor probleme în zona în care s-a dat în folosinţă tronsonul de 12 kilometri de canalizaţie şi cei 3 kilometri de racorduri“, spune Nicolae Ghioca.

  • Contractul de concesiune a reţelei de fibră optică din Capitală, încheiat în 2007 între Primăria Capitalei şi UTI Systems, prevede realizarea infrastructurii în subteran.
  • Până în prezent, au fost mutaţi în subteran 12 kilometri de cablu, din cei aproape 2.500 cât există în Capitală.

    CITIȚI ȘI: SLALOM PRINTRE CABLURI