Primăria l-a îngropat pe Colea Răutu

Primăria l-a îngropat pe Colea Răutu

Sute de persoane l-au condus ieri pe ultimul drum pe actorul Colea Răutu, care a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, pe Aleea Actorilor.

Printre acestea se aflau colegi de breslă - actori sau regizori, foşti colegi de scenă de ecran, personalităţi publice, dar şi oameni simpli.

Colea Răutu a fost înmormântat cu onoruri militare, urmare a faptului că, în 2002, fusese decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de cavaler. În momentul coborârii trupului însufleţit în groapă, garda a tras trei salve de armă, iar toţi cei prezenţi au aplaudat. Au fost ultimele aplauze pentru cel care a jucat în peste 100 de filme şi în numeroase spectacole de teatru.

Sicriul fusese depus, cu o seară înainte, în Marea Capelă de la intrarea Cimitirului Bellu. Cu acel prilej, actriţa Ioana Pavelescu şi-a exprimat public revolta în privinţa modului în care marele actor este condus pe ultimul drum: “Colea Răutu nu are un loc de veci pe Aleea Actorilor, nu este depus la nici un teatru, la nici un cinematograf, este îngropat ca un om oarecare. Nici un director de teatru sau de cinematograf nu s-a oferit să îl depună pe Colea Răutu în instituţia sa. Lui i-ar fi plăcut să fei depus undeva şi să fie îngropat pe Aleea Actorilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Uniter-ul n-a făcut nimic”

Ca urmare, Primăria Bucureştiului s-a autosesizat, iar familia actorului a fost sunată pentru a fi anunţată că artistul poate fi înmormântat pe Aleea Actorilor. În opinia primarului Videanu, demersurile pentru înmormântarea artistului în acea zonă a cimitirului, pe Aleea Actorilor, trebuiau făcute de Uniter, iar Uniunea “nu a făcut nimic”.

Slujba funerară a început în jurul prânzului şi a durat o oră şi jumătate. Printre cele 300 de persoane prezente au fost observaţi: în primul rând, fostul preşedinte Ion Iliescu, care însă s-a îndepărat repede (din partea lui a fost trimisă o coroană de flori, ca şi din partea Preşedintelui Traian Băsescu, a Teatrului Odeon şi a Centrului Naţional al Cienmatografiei). Dintre cei care i-au fost colegi de scenă i-am remarcat pe: regizorii Sergiu Nicolaescu şi Dinu Cocea, actorii Mitică Popescu, Ştefan Iordache, Ion Besoiu, Sebastian Papaiani, Valentin Teodosiu, George Alexandru, Dumitru Rucăreanu, Ştefan Velniciuc, Nicu Constantin, Alexandru Bindea, actriţele Irina Petrescu, Monica Ghiuţă, Ruxandra Sireteanu, Ioana Pavelescu.

La scoaterea sicriului din capelă, militarii din gardă i-au prezentat onorul, iar apoi cortegiul s-a pus în mişcare spre locul de veci. Un inceident neprevăzut s-a desfăşurat pe parcurs: regizorul Sergiu Nicolaescu s-a simţit rău, s-a îndepărat pe o alee laterală şi s-a aşezat pe bancă, însoţit de apropiaţii săi. Regizorul se afla la capela cimitirului încă de dimineaţă. Ulterior, Sergiu Nicolaescu nu a mai revenit la înhumarea marelui actor.

În jurul orei 13.45, sicriul a fost coborât în groapă, iar garda a tras salvele de armă. Colea Răutu se va odihni pe o alee liniştită, puţin înaintea mormintelor Leopoldinei Bălănuţă şi al lui Ernest Maftei, ca şi al actorului Dinu Manolache şi al scriitorului Ştefan Bănulescu. Crucea de lemn este una simplă, pe care scrie doar atât: “Colea Răutu, n. 28 noiembrie 1912 d. 13 mai 2008”.

“S-a născut călare”

Regizorul Dinu Cocea (autor al neuitatei serii cu “Haiduci”, în care Colică - cum era alintat de apropiaţi – a făcut un rol de referinţă) şi-a amintit că el spunea mereu că el s-a născut “călare”, aluzie la faptul că mama sa, jumătate ruteancă, jumătate modovenească, l-a născut, la Bălţi, refugiată fiind din Transnistria, în urma unor persecuţii religioase. Regizorul crede că Răutu a fost cel mai bun călăreţ şi cascador pe care l-a avut cinematografia română, toţi ceilalţi învăţând de la el. În iarnă, Dinu Cocea îi dusese actorului nişte DVD-uri şi casete cu filmele lui, pentru că Răutu era atât de modest, încât nu avea nici măcar o fotografie cu el însuşi!

Pe numele său adevărat Nikolai Rutkovski, viitorul actor s-a născut pe 28 noiembrie 1912, în oraşul Bălţi, în Basarabia, a jucta în peste 100 de filme şi a avut o îndelungată activitate teatrală şi a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă. Actorul era internat mai bine de o săptămână, în urma unei ciroze de care suferea.