Scandalul grupelor cu program prelungit. Cât vor plăti părinții în fiecare lună

Sursa foto: captură video/Europa Liberă

Continuă scandalul legat de finanțarea grupelor cu program prelungit în școlile primare din Chișinău. Părinții spun că vor continua protestele, în tim ce primarul Ion Ceban motivează că nu sunt bani. Peste 40.000 de copii din Chișinău au nevoie de acest program.

Primăria Chișinău refuză să aloce bani pentru activitatea grupelor cu program prelungit în școlile primare.  Prin urmare, părinții vor plăti din propriul buzunar. Grupele sunt organizate și funcționează în baza unui regulament al Ministerului Educației, dar sunt finanțate de autoritățile locale, în limitele bugetului.

Primăria Chișinău, condusă deIon Ceban, spune că nu are bani și că soluția este ca părinții să le achite din propriul buzunar. Părinții care nu au posibilitatea să stea cu copiii acasă pentru că muncesc, dar și familiile cu mulți copii care au cheltuieli mari sunt dezamăgiți de situație. Ei pregătesc o petiție și insistă că autoritatea locală poate să găsească 60 de milioane de lei în acest scop.

„Nu putem asigura din punct de vedere financiar finanțarea grupelor cu program prelungit. În condițiile în care bugetul este presat de Guvern, acest lucru nu poate fi făcut în continuare. În acest sens avem și o decizie a Consiliului Municipal adoptată în 2019 prin care se oferă posibilitate instituțiilor să presteze inclusiv servicii contra cost părinților sau altor entități”, a declarat, pentru tv8.md, șeful Direcției Educație Chișinău, Andrei Păvăloi.

Sursa fotogazetadechisinau.md

Primăria Chișinău achita câte 300 de lei lunar. Părinții vor da 1.200 de lei

Asociația „Părinți Solidari” anunță pregătirea unei petiții împotriva autorității locale. Calculul organizației indică necesitatea a aproximativ 60 de milioane de lei anual pentru menținerea programelor prelungite în școlile primare.

Directoarea Asociației, Ala Revenco, acuză primăria că dorește să obțină sume duble sau triple de la părinți, bani ce nu vor ajunge în bugetul școlilor, ci în cel al primăriei. Ala Revenco a mai spus că pentru prelungirea grupelor, părinților li se percep taxe care variază de la 500 la 1.200 de lei lunar pentru un copil. Anterior, Primăria Chiținău achita câte 300 de lei lunar pentru fiecare copil care frecventa grupele cu program prelungit.

Primarul Ion Ceban, acuzat că vrea să economisească bani pentru campania electorală

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, îl acuză pe primarul Ion Ceban că vrea să economisească bani pentru campania electorală.

„Tovarășul Ivan ne spune că nu are bani pentru grupe, deși în acest buget sunt prevăzute 18.644 de mii. Pe 2 ianuarie, spune stați liniștiți, că grupele vor funcționa în regim normal, ca pe 3 să facă cea mai mare mizerie posibilă, să spună că nu o să fie program prelungit și să impună profesorii să scrie în chaturi că Guvernul nu a dat bani. Asta este o mizerie politică îndreptată către noi doar pentru a economisi bani pentru campania electorală, pentru concerte, drumuri la Viena, Barcelona.

Ion încearcă să economisească bani, pentru că clar că vine campania electorală. Întrebarea e de unde economisește ori de la concerte, artificii, deplasări prin Viena, Barcelona, ori de la niște bieți oameni cu dizabilități, ori de la niște copii care vor rămâne singuri acasă”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Ce spune primarul Ion Ceban

Pe 4 ianuarie, primarul Ion Ceban acuza conducerea PAS de manipulare și dădea asigurări că grupele cu program prelungit nu vor fi închise.

Ion Ceban Sursa foto: Ion Ceban / Facebook

„Dați Chișinăului ce este al Chișinăului și nu avem nevoie de un bănuț de la voi! Cerem Guvernului și conducerii PAS să nu vină cu proteste, dar să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit pentru toată țara, inclusiv Chișinău. Toate Administrațiile Publice Locale își doresc acest lucru, dar fără finanțare de la buget este complicat ca Primăriile să supraviețuiască cu bănuții pe care îi oferiți voi. Plus, ați pus pe umerii primăriilor cheltuieli neprevăzute la rata inflației de 29%. Primăria Chișinău nu închide grupele și nu manipulați oamenii, dar se lasă să activeze la dorința profesorilor și părinților, așa cum se făcea și până acum în Chișinău. De ce nu protestați la guvern împotriva voastră – că ați închis universități, școli, spitale, servicii și multe altele ați lăsat de izbeliște?”.