Primarii de NOAPTE, o nouă MODĂ în Europa

Primarii de NOAPTE, o nouă MODĂ în Europa

Amsterdam este primul oraș care-ți vine în minte când vorbești despre „primari de noapte”. Când primarul Amsterdamului pleacă, seara, acasă, la finalul unei zile de muncă, Mirik Milan, „nachtburgemeester” (primarul de noapte) intră în scenă.

El face legătura între viața culturală de noapte și Primărie și rezultatele au fost atât de bune încât s-au inspirat și alte orașe  și au creat posturi similare - Paris, Zurich și Cali (Columbia). Urmează Stockholm și Sydney. Sadiq Khan, primarul Londrei, vrea și el să angajeze un „țar al nopții”, pentru a crește și mai mult încasările de pe urma vieții de noapte a orașului.

Viața de noapte înseamnă afaceri, multe prea mari pentru a putea fi gestionate în mod spontan. Este nevoie de organizare. În Olanda, muzica electronică aduce circa 600 de milioane de euro/an, fiind angajați în această industrie circa 13.000 de persoane, în marketing, producție și animatori, scrie The Economist.  .

Amsterdam are 350 de festivaluri în aer liber în fiecare an; în New York viața de noapte este o industrie de 10 miliarde de dolari, de aici și denumirea celebrei metropole „orașul care nu doarme niciodată”, fiind angajate 100.000 de persoane.

Și în Londra este vorba despre o industrie de noapte de 26,3 miliarde de lire anual. Noul proiect lansat de primarul Londrei, „Night Tube” vor aduce în plus, anual, circa 77 de milioane de lire până în 2029.

Slujba primarului de noapte este să „respire” viața din orașe și să creeze spații speciale pentru înflorirea culturii, după ce birourile și magazinele se închid.

Este un job cu o parte practică și una „evanghelică”, pentru că primarul trebuie să „predice” pe această temă, să promoveze acest stil de viață, dincolo de beții, dezordine sau tulburarea liniștii publice. „Viața de noapte este locul unde se întâlnesc creatorii, unde apar ideile, este un incubator uriaș pentru idei care se vor răspândi în societate în anii următori”, spune Isabelle Von Walterskirchen, președinta Consiliului de noapte al orașului Zurich.

Consiliul este cel care arbitreză diverse dispute între locatarii din zonele rezidențiale, care se  plâng de zgomot și gunoaie și cei care vor să trăiască noaptea pe străzi. În acest fel, în Zurich s-a creat o campanie de conștientizare și s-au amplasat mai multe tomberoane și toalete ecologice, în zonele respective.

În anumite zone, sunt cluburi, restaurante, baruri, cinematografe deschise toată noaptea, dar și hoteluri care închiriază camere ieftine pentru artiști.