Primarele de stânga: Socialiștii francezi aleg candidatul care va încasa înfrângerea la prezidențialele din mai | Cronici pariziene cu Marcela Feraru

Primarele de stânga: Socialiștii francezi aleg candidatul care va încasa înfrângerea la prezidențialele din mai | Cronici pariziene cu Marcela Feraru

Între venitul universal de 750€/lună, reintroducerea serviciului militar și alegerea Senatului prin tragere la sorți, candidații stângii par să își fi pierdut nordul

Primarele de stânga pentru desemnarea candidatului la pre zidențialele din Franța au intrat în linie dreaptă. Dezbaterile au fost concentrate în 10 zile iar campania a durat mai puțin de 3 săptămâni.

Primul tur va avea loc duminica viitoare și pretendenții sunt departe de a fi reușit să își prezinte programele. Toate acestea sunt însă consecința unei situații extrem de precare a socialiștilor și partidelor satelit pentru alegerile din mai.

Mandatul lui François Hollande a fost atât de tern, încât nimeni nu speră că stânga va putea câștiga. Pe tot parcursul anului trecut socialiștii au așteptat decizia lui Hollande privind o eventuală nouă candidatură. Șeful statului a amânat cât a putut anunțul, în speranța unor rezultate care să îi permită lansarea. Retragerea lui Hollande i-a permis primului ministru Manuel Valls să intre, în sfârșit, în competiție. Mai grav însă, stânga este extrem de divizată. Candidatul care va rezulta din aceste primare nu este favorit nici măcar în rândul alegătorilor de stânga căci, în afara selecției socialiste, doi candidați cu oarecare greutate s-au impus deja: Jean-Luc Melenchon, un comunist cu talent oratoric, și Emmanuel Macron, fostul ministru al economiei, tânăr și ambițios.

În aceste condiții, bătălia se duce mai degrabă pentru recuperarea partidului după niște alegeri care se anunță dezastruoase pentru socialiști.

Șapte candidați s-au înscris în cursă. În principiu, favoriți sunt fostul premier Manuel Valls și fostul ministru al redresării productive, Arnaud Montebourg, însă un al treilea candidat vine să tulbure petrecerea: Benoît Hamon, fost ministru și el.

Dezbaterile au scos în evidență faptul că programele sunt destul de neclare, că nimic revoluționar nu pare să se anunțe în cazul în care candidatul socialist ar câștiga.

Pentru cei trei candidați din fruntea clasamentului, aș sublinia totuși propunerile cele mai originale: Benoît Hamon propune un Venit Universal de Existență (750€/lună). Finanțarea s-ar face, desigur, pe spinarea clasei de mijloc iar costurile ar fi amețitoare.

Arnaud Montebourg vrea să reintroducă serviciul militar, idee privită cu interes de o parte din electoratul stresat de radicalizarea tinerilor din periferii și de atentatele succesive. O reformă a instituțiilor ar prevedea chiar alegerea Senatului prin… tragere la sorți în rândul cetățenilor, Senatul urmând să nu mai aibă un rol legislativ ci doar unul de control.

În sfârșit Manuel Valls, încă favorit în sondaje, încearcă să își apere bilanțul și să ne convingă că președinția Hollande nu a fost atât de distructivă cum ni se pare.

Mai multe secții de vot

Primul tur va avea loc duminică, 22 ianuarie, cel de-al doilea o săptămână mai târziu. Sunt mai puține secții de vot prevăzute decât în cazul primarelor de dreapta și chiar mai puține decât au avut socialiștii înșiși în urmă cu 5 ani. O ultimă precizare: François Hollande nu și-a anunțat sprijinul pentru nici unul dintre candidați. Lansarea în competiție a unui apropiat al președintelui, Vincent Peillon, în ultima secundă pare să indice faptul că lui Hollande i-ar cam plăcea să taie iarba de sub picioarele fostului său premier, Manuel Valls. Care el însuși l-a împins puțin spre ieșire pe François Hollande. Mici crime între prieteni!