Prima zi de şcoală aduce în sufletul copiilor emoţiile unui nou început, în timp ce părinţii se lovesc de bugete şi liste care acoperă nevoile primare ale celor care în această toamnă revin în sălile de clasă. Peste toate se aşază promisiunile electorale ale politicienilor, care au ţinut discursuri înflăcărate despre cum elevii vor primi laptopuri, instituţii de învăţământ mai curate şi examene mai uşoare. Realitatea zilei, însă, se traduce prin lipsa fondurilor necesare modernizării şi dotării majorităţii şcolilor din provincie, precum şi pregătirea slabă a profesorilor titulari, responsabili de formarea generaţiilor viitoare.
Capitala s-a chinuit şi s-a pregătit pentru prima zi de şcoală, cele mai multe şcoli prezentându-se bine la o primă vedere. Părinţii şi profesorii au multă speranţă în suflet şi nici măcar banii cheltuiţi pe rechizite, deşi mulţi, nu umbresc bucuria de a fi alături de cei mici la festivitatea de deschidere a noului an şcolar.
EVZ.ro a vizitat trei şcoli din Bucureşti, diferite din punct de vedere al situaţiei elevilor: Liceul Teoretic Jean Monnet din sectorul 1, Şcoala Generală 139 Mircea Sântimbreanu din sectorul 5 şi Şcoala Generală Sfinţii Voievozi din sectorul 1.
< Străzile au devenit neîncăpătoare azi dimineaţă în Bucureşti, unde mii de copii, însoţiţi de părinţi, se grăbeau încă de la ora 8:00 la festivităţile de deschidere a noului an şcolar, în diverse instituţii de învăţământ. Gătiţi cum se cuvine, copiii de primară par mult mai emotivi decât cei mari şi-şi întreabă părinţii tot felul de lucruri, în timp ce aşteaptă să se urce în tramvai: „Mami, în ce bancă o să stau?” sau „Tati, vii cu mine când îi dau florile doamnei învăţătoare?”. Părinţi şi copii, toţi sunt înconjuraţi de flori multicolore, iar pe străzi, în ciuda vremii ploioase, se aud râsete. Citiţi mai multe în "Prima zi de şcoală la un liceu cu fiţe din Bucureşti" < Şcoala numărul 1 "Sfinţii Voievozi" din spatele Agenţiei de Voiaj CFR şi-a deschis astăzi porţile grele de fier pentru bobocei, dar şi pentru elevii din clasele mai mari. Încă de la metrou, mamele erau foarte preocupate de gulerele scrobite ale fetiţelor, care, încotoşmănate şi înfrigurate, nu se mai gândeau la aspectul uniformei, ci să ajungă mai repede la adăpost. Citiţi mai multe în "Lecţiile moderne te fac să vrei din nou la şcoală"
< Unii elevi se plâng de cât de grele sunt ghiozdanele din spinare. Pentru alţii însă, aceasta ar fi ultima grijă din lume. Important este să aibă ce pune în ele. Început de an şcolar. Un 15 septembrie friguros anul acesta, cu aburi ieşind din gurile micuţilor care traversează drumul spre şcoală. Până aici, au avut parte de priveliştea fiecărui 15 septembrie: mijloace de transport blocate, îngrămădeală la patiserii şi o coadă imensă la flori. Se pare că florile de crini sunt moda anului 2008. 15, 20 de lei buchetul. E mult, dar toată lumea a luat.Citiţi mai multe în "Siguranţa elevilor, pe cheltuiala părinţilor" Aflaţi ce ar face copiii, părinţii sau profesorii dacă ar fi ministrul Educaţiei pentru o zi.