Politica
Prima zi cu deficit prognozat de energie electrică. Maia Sandu a convocat Consiliul de Securitate
Sursa foto: presedinte.md
Republica Moldova. Președinta Maia Sandu i-a convocat pe membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Subiectul principal al discuțiilor se referă la situația din domeniul energetic de pe ambele maluri ale Nistrului. Astăzi este prima zi de la începutul noului an în care este prognozat un deficit de energie electrică. Autoritățile dau însă asigurări că întreruperi nu vor fi operate.
Sandu îi convoacă pe membrii Consiliului de Securitate
Președinta Maia Sandu a convocat ședința CSS pentru dimineața zilei de marți, 14 ianuarie. Tema dezbaterilor la nivel înalt va fi situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație. După ședință, șefa statului va face declarații pentru presă.
CSS se reunește într-o nouă componență. Ieri, Sandu a semnat decretul privind excluderea unor membri. Este vorba de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Vizită de lucru. Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu
Prima zi cu deficit energetic în dreapta Nistrului
Pentru ziua de astăzi se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar celui din data de 13 ianuarie. Totuși, din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității. Respectiv, în intervalul orelor 16.00-19.00, Republica Moldova va apela la energie de urgență, anunță Energocom.
Ministerul Energiei îi îndeamnă pe moldoveni să reducă consumul de energie electrică pentru a putea micșora presiunea pe întregul sistem. Totodată, autoritățile precizează că volumul energiei de urgență este de 3% din consumul zilnic și va fi acoperit de livrări de urgență din România. Deficitul consemnat nu ar trebui să influențeze tarifele pentru consumatori, subliniază ministerul de resort.
„Pentru 14 ianuarie, din cauza creșterii consumului și a limitelor liniei de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești, Energocom prognozează un deficit de energie de 484 de Megawați, între ora 16 și 19. Este vorba de circa 3 % din necesarul de energie electrică și va fi acoperit de livrări de urgență din România”, anunță
Ministerul Energiei.
Mai mult de jumătate din energia electrică pentru malul drept este procurată din România, restul este produsă în Republica Moldova. Situația cea mai grea este în regiunea transnistreană. Din 1 ianuarie, ziua în care a fost sistată livrarea gazului rusesc pe ruta ucraineană, peste
300 de mii de persoane sunt afectate de lipsa resurselor energetice.