Extinderea spaţiului Schengen nu se află pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi şi vineri nici în urma reuniunii de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), când agenda provizorie a JAI ar mai fi putut suferi schimbări.
Astfel, potrivit website-ului Consiliului UE, agenda include, la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, ”Situaţia generală a spaţiului Schengen” (Funcţionarea spaţiului Schengen şi viitorul politicii privind vizele) şi ”Intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat”, nu însă şi aderarea României şi a Bulgariei la Schengen.
Este important de precizat că reuniunea care va avea loc joi, 9 martie, este prima întrunire oficială a Consiliului JAI după cea din decembrie în urma căreia țara noastră nu a fost primită în Schengen din cauza votului Austriei.
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat că un vot în ceea ce privește intrarea României în Schengen va avea loc doar după ce Austria „va fi covinsă” că țara noastră merită să facă parte din spațiul de liberă circulație. Liberalul a mai adăugat că membrii Parlamentului European și ai Comisiei Europene au purtat mai multe discuții cu autoritățile de la Viena în legătură cu acest aspect.
Care vor fi principalele subiecte al Consiliului JAI
Principalul subiect de pe ordinea de azi a miniştrilor de interne din UE se referă la dimensiunile interne și externe ale migrației și azilului. Acest subiect va fi dezbătut după ce întreg Consiliul European din 9 februarie a fost consacrat acestei discuții. Este important de precizat că în timpul reuniunii de joi va fi pusă în aplicarea foaia de parcurs privind Regulamentul Dublin şi implicarea efectivă a Uniunii Europene la frontierele externe.
În ceea ce privește subiectul „Consiliul Schengen”, toți miniștrii afacerilor interne din țările membre UE vor purta discuții privind viitorul politicii în domeniul vizelor. Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și a Comisiei Europene, va informa toți oficialii despre situația generală a spațiului de liberă circulație și cum ar trebui să pună în aplicare acţiunilor prioritare definite de Consiliu în iunie 2022.
Miniștrii afacerilor interne prezenți vor fi informați și despre intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat. Acest sistem a devenit operaţional la 7 martie. Un alt subiect important care se va afla pe masa miniştrilor de interne se referă la situaţia actuală a securității interne din Ucraina. Vor fi purtate discuții și în legătură politicile de securitate şi apărare comune în legătură cu războiul declanșat de Rusia, informează Agerpres.